AFLYST! SAGRO demonstrerer såmaskiner til direkte såning den 25. april

Den 25. april er der demonstration af såmaskiner til direkte såning på. Nrd. Stavskærvej 28, 6800 Varde.
Claydon såmaskine

Hvor lidt skal der til? Det er et godt spørgsmål, og der er i landbruget en støt voksende interesse for pløjefri dyrkning og en udvikling af markbruget mod mindre jordbearbejdningsintensitet – også i pløjede systemer.

Derfor har SAGRO valgt at arrangere en så demonstrationsdag i vårbyg med såmaskiner, som kan så i helt ubearbejdet jord.

– Erfaringen viser, at etablering af vintersæd uden jordbearbejdning lykkes ganske fornuftigt, især efter en god forfrugt og med ekstra fokus på det gode håndværk. Etablering af vårsæd uden jordbearbejdning, er en større udfordring, især på de mere sandede jorde i Vestjylland. Det er forsøgt flere steder med varierende held, og udbyttet i vårsæd falder, hvis det ikke kommer hurtigt fra start og busker sig godt, siger Niels Holmgaard, der er planterådgiver i Sagro og PløjefriRådgiver gennem FRDK.


Multifunktionelle såmaskiner
SAGRO vil derfor teste forskellige maskiners evne til at etablere vårbyg helt uden jordbearbejdning, og med en øverlig jordbearbejdning fra en gyllenedfælder.

– Vores holdning er, at hvis man har planer om at udskifte såmaskinen, er det en god ide at se efter en maskine som kan mere. For eksempel så i både uberørt og harvet jord. Dyrkningssikkerhed er et vigtigt parameter, og derfor udfordres maskinerne på begge dele den 25. april, siger Niels Holmgaard.


Faglig sparring i marken
Der vil blive vist såmaskiner med skiveskær og tænder i forskellige opbygninger. Under demonstrationen vil der være mulighed for at se alle maskinerne tæt på, så i marken og få en snak med forhandlerne.

SAGROs pløjefri rådgivere, Jens B. Kristensen og Niels Holmgaard, vil vurdere de forskellige maskiners arbejde i marken, og der vil være rig mulighed for fagligt input og diskussion på dagen.

Senere i vækstsæsonen vil der blive indbudt til en gennemgang af demonstrationsarealet, hvor afgrøden vil blive vurderet ud fra biomassemålinger og den generelle fremtoning. Udbytte er konge, og derfor vil arealet selvfølgelig blive høstet forsøgsmæssigt med fokus på både kilo og kvalitet, resultatet vil blive præsenteret til vinter på SAGROs aftenkongres.

Pløjefri demo af vårsæd

 • Starttidspunkt: 25. april kl. 10.00
 • Sluttidspunkt: 25. april kl. 13.00
 • Sted: Ndr. Stavskærvej 28, 6800 Varde
 • Pris for deltagelse: Gratis
 • Dagens program
  • 10:00 introduktion ved Planterådgiver Niels Holmgaard, SAGRO.
  • 10:15 Såmaskinerne præsenteres og kører en efter en. Såning vurderes i samarbejde med SAGROS rådgivere og de fremmødte.
  • 12:30 Opsamling og perspektivering.
  • 13:00 Forplejning og “fri leg” med de fremmødte maskiner, der vil så forsøgsarealet færdigt om eftermiddagen.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.