Pløjefri dyrkning giver mælkeproducent forspring i et vådt forår

I går blev der sået majs hos Thomas Sejlund i Vendsyssel. Jorden er let og dyrket pløjefrit i en årrække, så hans marker er nogle af de første, der er tjenlige i området.
Det kunne både støve og alting, da der blev sået majs i Vendsyssel i går hos mælkeproducent Thomas Sejlund. Han har en let og pløjefri jord, så hans marker er nogle af de første, der kan køres på.

Det var en tilfreds maskinfører, der i går såede majs hos mælkeproducent Thomas Sejlund i Brønderslev i Vendsyssel.

– Vi starter altid først her hos Thomas, og det er virkelig rart at komme her, for jorden bliver bare bedre og bedre, siger maskinføreren, der også hedder Thomas til fornavn men Poulsen til efternavn.

Han kører for Svend Aage Christiansen Maskinstation i Jerslev og har været fast mand hos Thomas Sejlund i mere end ti år og har fulgt den forandring, der er sket, efter ploven blev pensioneret.

– Der er kommet mere struktur og flere knolde i den, siger han.

Og så kan den bære oppe, når det kniber andre steder.


Rettidig såning af majsen
Thomas Sejlund plejer at så majs omkring den 20. april, og er ikke meget senere på den i år, selvom forholdene har været ekstreme.

Der blev nedfældet gylle den 21. april og harvet lige efter og sået den 1. maj. Der blev placeret 100 kilo svovlsur gødning samtidig med såningen.

Majsen blev sået med en Amazone EDX 9000-TC majssåmaskine.

– Det fungerer rigtig godt i pløjefri jord, som er mere fast, for her er det rigtig nemt at styre dybden. Er der pløjet, er jorden mere løs, forklarer maskinfører Thomas Poulsen.


Dengang jorden fløj
Mælkeproducenten selv mærker i høj grad også forandringen. Især på problemer med sandfygning, som var enormt store før i tiden.

– Det var jo et helt stort mareridt. Vi afbrændte stubben, pløjede og harvede, og det hele fløj væk. Det har jeg ekstrem stor respekt for, fortæller Thomas Sejlund, der også tidligere var nødt til at køre møg ud ovenpå jorden for at holde på den.


Ploven kom helt væk sidste år
Indtil sidste år havde Thomas Sejlund pløjet de slætgræsmarker, der skulle lægges om. Men sidste år skiftede han strategi og harvede kun.

Og det gik rigtig godt.

Marken blev nedvisnet en måned før, den blev dybdeharvet, og græsset blev sået.

– Det er blevet helt fantastisk, fortæller han.


Krondyr og hanespore driller
Den pløjefri planteavl fungerer rigtig godt hos Thomas Sejlund. Men han har to store udfordringer.

Den ene er hanespore.

– Lige så snart vi radrenser mellem majsen og sår efterafgrøder, så spirer de, siger han.

Han bekæmper med Tocalis, og som noget nyt også med sædskifte.

Krondyr er den anden store udfordring på bedriften.

– De æder majsen, og når den bliver gnavet ned, bliver der endnu mere frit spil for hanesporerne, siger landmanden, der sidste år måtte opgive fem hektar majs, der var blevet ædt af krondyr og hanespore.

Maskinfører Thomas Poulsen (th) er godt tilpas med forholdene hos Thomas Sejlund, hvor jorden er fast og til at køre på – også i et udfordrende år som i år.
Afgrøderesterne i jordoverfladen betyder, at Thomas Sejlunds jord ikke længere fyger.
Majsfrøene lå lige, hvor de skulle.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.