Pløjefri etablering matcher pløjning i kløvergræs

På et demoareal i Himmerland matcher en pløjefrit etableret græsmark en pløjet mark 100 procent med nøjagtig samme fremspiringsprocent.
Pløjefrit etableret græsmark
Den pløjefrit etablerede græsmark står flot med samme fremspiringsprocent som i den pløjede mark.

65 procent fremspiring af græs og 45 procent fremspiring af kløver. Sådan er resultatet i to forskellige demonstrationsparceller i Himmerland. Den ene parcel er pløjet, og den anden er harvet.

– Det ser mere rustikt ud, men det kan lade sig gøre, siger landskonsulent Torben Spanggaard Frandsen, SEGES Innovation Planter og Miljø om den pløjefri etablering.

Han viste parcellerne frem ved årets Grovfoderekskursion, der blev afholdt hos to mælkeproducenter i Himmerland.

– Vi har lavet det her forsøg, fordi flere og flere etablerer deres majs pløjefrit, men endnu ikke har taget springet og etablerer deres græs pløjefrit, siger landskonsulenten.

Græsmarkerne var etableret efter rug på en grovsandet jord, og de var sået med en Horsch Pronto. I den pløjefri parcel var der dybdeharvet i 26 centimeters dybde med en Horsch Terrano forud for såning.


Udfordringer ved direkte såning
I forsøget er der også en parcel, der er direkte sået. Her er fremspiringsprocenten 10 procent lavere end i den pløjede og den pløjefri parcel. Altså på henholdsvis 55 procent for græsset og 35 procent for kløveren.

– Her er pletvist bart i rækkerne på grund af for mange afgrøderester, og derfor for lidt jordkontakt for frøene. Derudover er der en del spildkorn, siger Torben Spanggaard Frandsen.

Den direkte såede parcel er ligeledes etableret med Pronto såmaskinen.

– Det er ikke den rigtige såmaskine til det arbejde, siger landskonsulenten.

Der er ikke nedvisnet med glyfosat inden nedvisning, da det ikke kunne nås.


Grovfoderekskursion 2022 Torben Spanggaard Frandsen
– Flere og flere etablerer deres majs pløjefrit, men har endnu ikke taget springet og etablerer deres græs pløjefrit, sagde landskonsulent Torben Spanggaard Frandsen, SEGES, da han fremviste demo-arealet.

Direkte sået kløvergræsmark
I den direkte såede græsmark var fremspiringsprocenten 10 procent lavere, men den var heller ikke etableret med en såmaskine, der er velegnet til direkte såning.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.