HØST: Lang vej igen i Jylland men udsigt til høje udbytter

Høsten er først lige kommet rigtig i gang i det nord-, midt- og vestjyske, så der er lang vej igen. Til gengæld ser der ud til at blive høje udbytter. I Sønderjylland er der forventning om, at man er langt efter weekenden, og også her er udbytterne høje.
Høst hvede
Der er endnu ikke høstet meget hvede i det nordjyske. Her er det planteavler Jørgen Libak, Bislev ved Nibe, der starter op i Pondus hvede. Umiddelbart ser det ud til at give omkring 9,5 ton pr. hektar. Hveden er pløjefrit etableret efter raps. Der er harvet og sået med en Lemken Solitair rotorharve med skiveskær.

Der er lang vej endnu med høsten i Vendsyssel.

Sådan siger planteavlskonsulent Christian Søndergaard Christensen, LandboNord, der også er PløjefriRådgiver i FRDK-regi.

Han og kollegaerne lavede tirsdag en foreløbig opgørelse, der siger, at alt vinterbyggen, 80 procent af frøgræsset og 50 procent af vinterrapsen er høstet.

I vårbyggen er der taget maksimalt 15 procent og maksimalt 10 procent i hveden.

Det er endnu for tidligt at sige noget om udbytterne i frøgræsset, der i Vendsyssel hovedsageligt er rajgræs. Til gengæld er der målt fine udbytter i byg.

– Vi ligger gennemsnitligt i vinterbyg, hvor vi plejer at høste 62 tønder, og i vårbyg ser vi flotte udbytter over middel, som normalt er 56 tønder, fortæller Christian Søndergaard Christensen.

Hveden er der endnu ingen meldinger om i forhold til udbytte.


Bladribbesnudebiller gør indhug i rapsen
Til gengæld er der knap så meget optimisme omkring rapsen. Der er fundet bladribbesnudebiller i større eller mindre grad i stort set alle marker.

Planterne er angrebet cirka 15 centimeter over jorden og er simpelthen knækket ned.

– Vi havde ellers store forventninger, men problemet har været langt større end forventet. Vi mister de 5-10 procent merudbytte, vi havde regnet med, siger konsulenten.


Once in a lifetime-høst
I det midtjyske er der heller ikke høstet ret meget, og planteavlskonsulent Erik Sandal, Velas, der også er bestyrelsesmedlem i FRDK, vurderer, at 25 procent er høstet på lørdag.

– Vi er nødt til at høste, selvom kornet ikke er helt modent, for de melder om ustadigt vejr i næste uge, fortæller han.

Ligesom sin kollega i det nordjyske har han også set mange angreb af ribbesnudebillen. De, der har bekæmpet den, har dog haft god effekt af behandlingen, og hos en af Erik Sandals kunder har det resulteret i udbytter på over 6 ton.

– Selvom man ikke fik billerne bekæmpet, giver rapsen alligevel godt, og vi har set topudbytter i både vinter- og vårbyg og hvede i vores forsøg. Med de udbytter og de høje priser bliver det her en once in a lifetime-høst, siger han.


Rekordhøst i Sønderjylland
I det sønderjyske er der også rigtig kommet gang i høsten, og planteavlskonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd og PløjefriRådgiver hos FRDK, Søren Wind, vurderer, at høsten er rigtig langt efter den kommende weekend.

Og der er ekstremt høje udbytter i den sydlige del af landet.

– Vi har 4,5-5 ton i rapsen, op til 8 ton i vårbyg og 9 ton i vinterrug, fortæller han.


Vestjylland skal først for alvor i gang
I det vestjyske er høsten kun lige begyndt. Mandag blev det sidste frøgræs taget. Frøgræshøsten var blevet bremset af regnen, og det tilbageværende frøgræs var først ordentligt tørt i mandags.

Der er stadig raps tilbage på markerne, men størstedelen er ved at være væk.

– Vi er slet, slet ikke færdige, men vårbyggen er moden, og hveden er tæt på at være moden, så jeg forventer, at vi rigtig kommer i gang i dag torsdag, fortæller Leo Bajlum, der er planteavlskonsulent i Vestjysk Landboforening og bestyrelsesmedlem i FRDK.

Med det varme, tørre og solrige vejr, der er lovet, er han sikker på, at høstsituationen ser helt anderledes ud om en uges tid, når mejetærskerne rigtig har fået lov at komme i marken.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.