FRDK er skuffet over SEGES’ og L&F’s klimarapporter

Det skader både erhvervet og klimaet, at hverken SEGES eller L&F satser på dyrkningssystemer med ingen eller reduceret jordbearbejdning i deres nye klimarapporter. Det vurderer FRDK.
Henrik Terp
Formand for FRDK, Henrik Terp, begriber ikke, hvorfor Danmark ikke satser på reduceret jordbearbejdning, når det gælder om at reducere landbrugets CO2-udledning.

Henrik Terp, der er formand for FRDK (Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark), måtte kigge langt efter reduceret jordbearbejdning, da han læste landbrugets nye klimarapporter.

Hverken i SEGES’ ”Klimavirkemidler til dansk landbrug” eller L&F’s klimaplan ”Dyrk mulighederne” er han stødt på effekten af ændrede dyrkningssystemer.

– I landbruget har vi en meget lavthængende frugt, der hedder reduceret jordbearbejdning og herunder både pløjefri dyrkning, conservation agriculture og regenerativt landbrug. Med de dyrkningssystemer forhindrer vi en udledning, eller vi kan ligefrem opbygge og lagre kulstof i jorden. Systemet reducerer desuden udledning af lattergas og giver en stor brændstofbesparelse. Jeg forstår simpelthen ikke, vi ikke tager disse klimaforbedringer med i vores planer for at nå klimamålene, siger formanden.

Og mange landmænd er allerede i gang med systemerne. I dag dyrkes hver femte hektar i Danmark uden plov. Og foreningen får løbende nye medlemmer.

– Det vil derfor ikke kræve en kæmpe omstilling af erhvervet, siger formanden.


Klimaværktøj i EU
Han undrer sig også over, at man i Danmark ikke anerkender klimaeffekten af dyrkningssystemer med minimal jordbearbejdning.

Især fordi blandt andre EU’s landbrugskommissærer peger på carbon farming, som en af vejene til at nå EU’s klimamål.

– Vi mangler forskning i Danmark, der endegyldigt kan dokumentere klimaeffekten, men vi har Aarhus Universitets ”Vidensyntese om conservation agriculture” som viser, at systemet kan have en klimaeffekt på op til 2,4 ton CO2-ækvivalenter pr. hektar, siger han.


Reduceret jordbearbejdning giver miljøeffekter og forbedre biodiversitet
Og det er ikke bare klimaet, reduceret jordbearbejdning har en positiv effekt på. Der sker en markant forbedring af biodiversiteten.

Der kommer flere insekter og fugle som lærker, viber og agerhøns. Samtidig øges jordens indhold af regnorm og mikroorganismer.

Dertil skal lægges en mindre udvaskning af næringsstoffer, mindre erosion og lavere forbrug af pesticider, herunder særligt insektmidler.

– Det er et kæmpe svigt af både klima, miljø og natur, at man ikke satser mere på effekten af ændret dyrkningspraksis, siger Henrik Terp.


Gevinst for landmanden
Udover at være en gevinst, der er værdifuld set med samfundets øjne, så er reduceret jordbearbejdning også en gevinst for landmanden.

– Vores dyrkningssystem går ud på at producere tilstrækkelige mængder gode, sunde fødevarer i en sund jord og samtidig give landmanden en god økonomi. Med reduceret jordbearbejdning tilgodeser vi både jorden, fødevareforsyningen, miljø, klima og natur – og landmandens økonomi, siger Henrik Terp, der på det kraftigste opfordrer L&F og SEGES til at medtage reduceret jordbearbejdning i deres klimaplaner.

– Vi svigter både os selv og klimaet ved ikke at satse på reduceret jordbearbejdning som et værktøj i klima-værktøjskassen, siger han.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.