Efterafgrøderne skal producere ekstra kvælstof

Jørn Libak, Nibe, satser i år på, at hans efterafgrøder kan producere ekstra N til den kommende afgrøde med FRDKs nye blanding Kvælstoffabrikken.
Harvning harve efterafgrøder
Hos planteavler Jørn Libak, Nibe i Nordjylland, er der i år tilsået 50 hektar med den nye efterafgrødeblanding Kvælstoffabrikken. Efter spredning af frøene er der harvet med en 7,5 meters Kverneland Turbo II stubharve med halmmiksere.

Planteavler Jørn Libak i Bislev ved Nibe var en af de heldige, der i år sikrede sig FRDKs nye efterafgrødeblanding Kvælstoffabrikken til samtlige 50 hektar, hvor han skal have efterafgrøder.

Kvælstoffabrikken indeholder udover olierædikke og honningurt også de to kvælstoffikserende arter vintervikke og blodkløver.

Der bliver trukket en eftervirkning på 50 kilo N pr. hektar, men ifølge konsulenter kan blandingen hente helt op til 170 kilo N til næste afgrøde.

– Jeg er gået all in og prøver blandingen på hele mit efterafgrøde-areal, siger Jørn Libak, der driver i alt 197 hektar med raps, hvede, rug og byg samt eng- og græsarealer.

Kvælstoffabrikken koster cirka 700 kroner pr. hektar, hvilket er mere end den almindelige blanding uden de kvælstoffikserende arter.

– Den er selvfølgelig dyrere, men jeg skulle gerne vinde noget ekstra kvælstof, så det ender med en fortjeneste, siger han.


Enkel og effektiv etablering
Jørn Libak såede Kvælstoffabrikken den 12. august. Der blev sået i en vårbygstub, hvor der skal være vårbyg igen, og i en hvedestub, hvor der også skal være vårbyg til næste år.

Frøene blev spredt med en Bredahl gødningsspreder på 28 meter. Efter spredning blev der harvet med en 7,5 meters Kverneland Turbo II stubharve med halmmiksere.

– Jeg tror på, at halmmikserne er vigtige for at få frøene godt dækket, siger han.

Der blev sået 30 hektar i timen og harvet 10 hektar i timen.

– Jeg mener, det her en enkel og billig måde at etablere efterafgrøderne på med redskaber, der er meget billigere at køre med end såmaskinen, siger han.


Pløjefri i 14 år
Jørn Libak overtog bedriften efter sin far tilbage i 2002. Det var oprindeligt en kvægejendom, men umiddelbart før generationsskiftet blev køerne solgt.

Planteavlen har været drevet pløjefrit de sidste 14 år.FRDK følger Kvælstoffabrikkens første sæson

Det var en stor glæde, da FRDK modtog nyheden om, at det nu er tilladt at blande kvælstoffikserende arter i de lovpligtige efterafgrøder.

Det betyder, at landmanden kan få endnu mere ud af sine lovpligtige efterafgrøder ved at producere N samtidig med, at han eller hun opfylder lovkravene og henter en række sidegevinster i form af blandt andet øget humusindhold i jorden og større biodiversitet.

Derfor følger FRDK med stor interesse, hvordan Kvælstoffabrikken klarer sig ude omkring i landet. Her i nyhedsbrevet vil læsere løbende få en status fra markerne i Nibe, og vi hører gerne fra andre, der også får erfaringer med Kvælstoffabrikken.

Send en mail eller ring på 3066 0220.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.