Artikelforfatter

Direkte såning af majs i en grøn efterafgrøde giver besparelser

Tommy Nielsen fra Hejnsvig ved Billund har fokus på bundlinjen. Han sparede sidste år omkring 500 kr. pr. ha til den traditionelle ukrudtsbehandling i majs. Han brugte ca. 150 kr. pr. ha til nedvisning af efterafgrøden og sparede i alt ca.100 kr. pr. ha på at få slangeudlagt gyllen efter såning, fremfor en gyllenedfældning før såning. Inklusiv de sparede maskinomkostninger ved direkte at så uden forudgående jordbearbejdning, regner Tommy med en samlet besparelse på små 1000 kr. pr. ha.

Foto: Hans Henrik Pedersen, FRDK. Der sås direkte i en overvintrende grøn og tæt efterafgrøde med almindelig 12-rækket Gaspardo skiveskærs-såmaskine til majs.

Grovfoder på let jord

Tommy Nielsen dyrker majs og andre grovfoderafgrøder til sine køer på en let jord. Det er andet år, han sår majsen direkte i en grøn overvintrende efterafgrøde. Sidste år gik det godt og han avlede 10.000 FE pr. ha på sin JB 1 jord. Og i år ser udgangspunktet endnu bedre ud.

Ekstra vægt og fjedre

Der er hængt en ekstra vægtklods på 40 kg på hver såenhed, i alt 12 vægtklodse, for større tryk til skæring af en ordentlig sårille i den tætte efterafgrøde, så majsen kan placeres i en optimal dybde. Samtidig køres der meget langsomt. Det er sådan set det der skal til, for at de kan så direkte med en almindelig majs såmaskine.

Artikler og videoer i Landbrugsavisen

Merete Hattensen fra Landbrugsavisen har været på besøg hos Tommy Nielsen, og det er der kommet er par artikler og et par videoer ud af.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.