Conservation agriculture skal være mere tilgængeligt

FRDK vil gerne have flere landmænd med på conservation agriculture-systemet. Derfor lancerer foreningen nu fire trin af systemet, så det bliver mere tilgængeligt.
Henrik Terp
Blikket skal rettes mod biologiske løsninger som conservation agriculture fremfor udelukkende kunstige som biokul og nitrifikationshæmmere, når der skal udpeges klimavirkemidler. Det mener formand for FRDK, Henrik Terp.

Kun direkte såning. Aldrig samme afgrøde to år i træk. Afgrødedække året rundt.

Sådan er den officielle definition af conservation agriculture (CA) ifølge FAO (Food and Agriculture Organization i FN) og ECAF (European Conservation Agriculture Federation).

FRDK bløder dog nu begrebet op og lancerer fire trin af conservation agriculture-dyrkningssystemet.

Det betyder blandt andet, at grøntsagsavlere og landbrug med specialafgrøder som roer og kartofler også kan dyrke efter CA-principperne.

– Man kan godt drive sin jord efter principperne i conservation agriculture, selvom man ikke opfylder alle krav på alle marker. Vi håber, at vi med de nye trin kan gøre systemet mere tilgængeligt og anspore flere landmænd til at komme i gang, siger formand for FRDK, Henrik Terp.


Nemmere at komme i gang
Ifølge FRDK er der fire trin af conservation agriculture. På det første trin, der fungerer som en introduktion til systemet, forsøger man at efterleve de tre grundlæggende CA-principper.

Men det er også tilladt at udføre en dyb harvning og anden ikke-vendende jordbearbejdning (herunder stenstrenglægning) ved dyrkning af særlige afgrøder som kartofler, roer og majs.

På trin to må man for eksempel foretage en øverlig jordbearbejdning.

– Vi vil simpelthen gøre conservation agriculture mere operationelt, så flere får mulighed for at komme i gang, uden at være tvunget til at tage hele rejsen fra pløjning til direkte såning i et spring, siger Henrik Terp.


Tilpasset danske forhold
Med de fire nye trin tilpasser FRDK desuden conservation agriculture til danske forhold. For eksempel er det en kendt udfordring, at det kan være vanskeligt at etablere vårsæd uden forudgående jordbearbejdning.

– Det skal ikke diskvalificere danske landmænd fra at dyrke efter principperne i CA, at de er nødt til at lave en øverlig jordbearbejdning før vårsæd, men i øvrigt driver jorden efter CA-principperne, siger Erik Sandal, der er formand for FRDKs fagudvalg, der har udarbejdet de fire nye trin.

Samtidig må man ikke fastholde systemet i en sådan grad, at det går ud over landmændenes udbytte.

– Det skal ikke være sådan, at vi taber udbytte, fordi der er en for stram definition af, hvad CA er. Det er stik imod systemets grundidé, hvor vi bevarer den sunde jord og holder på vores næringsstoffer og kulstof. Det gør vi ikke, hvis vi kun dyrker det halve på markerne, siger Erik Sandal.

En anden grundtanke hos FRDK er, at en sund økonom i går hånd i hånd med den sunde jord.

– Ved at tillade en vis jordbearbejdning sikrer vi for eksempel udbytter i vårsæd og dyrkning af afgrøder som kartofler og roer. Vi skal jo tjene penge på vores landbrug, siger Henrik Terp.


Regenerativt landbrug er en forlængelse af CA
Der findes endnu ingen definition af regenerativt landbrug, men FRDK mener, at conservation agriculture er grundlaget for regenerativt landbrug.

I conservation agriculture bevarer man humusindholdet og livet i jorden, og går man skridtet videre til regenerativt landbrug, bygger man det op.

– Vi vil gerne være med til at sikre, at regenerativt landbrug kommer til at bygge på de sunde principper i conservation agriculture, og at det gøres, så vi fortsat kan have en forretning ud af det, siger Henrik Terp.


Se de fire trin HER

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.