Ukrudtsproblemer i pløjefrit frøgræs skyldes dårligt management

Hvis der opstår problemer med græsukrudt i pløjefrit frøgræs, skyldes det dårligt management. Det er ikke systemets skyld. Sådan siger driftsleder på Lerchenborg Gods, John Haugaard, som har indlæg om emnet på FRDKs fagdag den 2. marts.
Rødsvingel

Det er ikke meget, der skal renses fra, når Lerchenborg Gods leverer frøgræs til DSV. Mængden af frarenset væselhale i rødsvingel ligger for eksempel under gennemsnittet.

Og det selvom, at godsets 330 drives primært efter principperne efter conservation agriculture, og den dybeste jordbearbejdning på stedet er en sjælden harvning i maksimalt fem centimeters dybde.  

– Hvis græsukrudt bliver et problem i frøgræs i et pløjefrit system, så er det fordi, der er nogen, der ikke kan deres håndværk, siger John Haugaard.


Mindre og mindre ukrudt
Godset har været dyrket pløjefrit i flere år, og der er ingen problemer med græsukrudt.

Tværtimod bliver der mindre og mindre ukrudt, og færre og færre udgifter til kemi.

– Det skyldes til dels sædskifte, at der bliver mindre at sprøjte efter, men også fordi vi kører med en præcisionssprøjte fra Danfoil, der sikrer, at vi kan lave et godt håndværk. Det hele handler om håndværk og management, siger han.


Brug jordens biologi
Grundprincippet i markbruget på Lerchenborg er, at biologien skal klare det meste af arbejdet i marken.

– Hvis man ikke bruger naturens synergier og går mere op i maskineriet, så går det galt. Man skal lære biologien at kende. Kom nu ud og rod i marken. Dine vigtigste redskaber er dit jordspyd og din spade. Tag i marken med det i stedet for harven, siger John Haugaard.

Han peger blandt andet på, at man skal vide, ved hvilken temperatur man skal køre i marken for at komme så meget ukrudt til livs som muligt.

– Alt efter hvilken type ukrudt du vil aflive eller få til at spire, skal du køre ved forskellige jordtemperaturer, siger driftslederen, der vil komme med mange flere tips til ukrudts- og pløjefrit frøgræs på fagdagen den 2. marts.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.