Artikelforfatter

Ugens efterafgrødeblanding: Carbon Farm

Hovedformålet med FRDK specialblandingen Carbon Farm er at opbygge kulstof i jorden, men det er samtidig en gødningsfabrik, og er den veletableret vil den også kunne bekæmpe ukrudt.
FRDK Carbon Farm efterafgrødeblanding.

FRDKs Carbon Farm-blanding er et resultat af et projekt af samme navn, som nu kører på ottende år. Projektet går ud på at belyse, om man kan opbygge jordens kulstofindhold ved at ændre på dyrkningen.

Ændringen er både i sædskiftet, jordbearbejdningen og brugen af efterafgrøder. Det er vigtigt, at der testes effekt af efterafgrøder.

Efterafgrøderne er særlig vigtige for at sikre, at der er vækst på jorden året rundt. Vækst er lig med opsamling af kulstof, og kulstof er vigtig for at vedligeholde eller forbedre jordens dyrkningsegenskaber. Alt liv i og ved jorden er afhængig af kulstofforsyning fra planters fotosyntese, og dette er en meget vigtig opgave for efterafgrøder.


Laver gødning
Carbon Farm-blandingens indhold af blodkløver og Alexandriner-kløver sikrer, at der er kløver under alle forhold. Der er både foder og vintervikke i, og derved er der sikkerhed for en stor kvælstofopbygning også henover vinteren. Vintervikken opbygger og holder på kvælstof indtil næste forår.

Boghvede, honningurt og hør sikrer, at der både er blomster i marken til insekterne, og samtidig er de hurtigt voksende, og deres gode stængler hjælper som støtte til bælgplanterne. Olieræddiken og radiser (strukturator) går i stor dybde, og henter derved kvælstof op, som andet ikke får fat på.

Den store roddybde og rodstørrelsen sikrer de kommende afgrøders muligheder for at komme ned efter næring og vand.


Bekæmper ukrudt
I efteråret 2023 blev Carbon Farm sået efter vinterbyg cirka 1. august. Blandingen voksede til en fantastisk efterafgrøde, og det tyder på, at denne kraftige vækst har været med til at ødelægge mange frø af særlig væselhale.

Der var nemlig pletvis meget væselhale i vinterbyggen. Men optælling af ukrudt den 24. maj 2024 i havre sået ultimo april/primo maj viste, at der skulle ledes meget for at finde væselhale over hele forsøget, uanset jordbearbejdning eller ej.

Til slut skal pointeres, at effekten på ukrudt må forventes, at være ens, uanset hvilken blanding der er sået i marken. Det vigtige er, at efterafgrøderne vokser godt til og derved både udkonkurrerer ukrudt og samtidig skaber et mikroklima, der gør at ukrudtsfrø i det øverste jordlag ødelægges af fugt og svampe.

Find blandingen her

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.