To FRDK-medlemmer får legat for flid og dygtighed

Søren Havgaard Christensen, Jerslev, og Kaare Larsen, Gilleleje, der begge er FRDK-medlemmer, har modtaget legat af Hedeselskabet, blandt andet for deres arbejde med conservation agriculture.
Erik Voigt, ambassadør for Hedeselskabet, overrækker prisen til Søren Havgaard Christensen.

Flittige og dygtige bønder. Det er Søren Havgaard Christensen, Jerslev, og Kaare Larsen, Gilleleje. Og derfor har de modtaget Edvard og Ane Agerholms Legat, som administreres af Hedeselskabet og gives til netop flittige og dygtige bønder.

Det er særligt deres initiativer inden for conservation agriculture, der belønnes.

Med legatet fulgte 20.000 kroner til Søren Havgaard Christensen og 50.000 kroner til Kaare Larsen.

Arbejder på at forfine CA-metoderne

Søren Havgaard Christensen har altid vidst, at han gerne ville arbejde som landmand, og med marken som sit fokus tog han en landbrugsfaglig uddannelse og blev efterfølgende ansat som driftsleder på Klitgård Agro ved Hals. Det var ejeren her, der skubbede på med tankerne om Conservation Agriculture, i daglig tale CA.

– Hele samspillet mellem jordens organismer, store som små, er uhyre vigtigt, og beslutningerne om hvad der gøres i marken, foretages så vidt muligt altid med det i baghovedet, fortæller Søren Havgaard Christensen om sin dyrkningsform.

Han driver 750 hektar, hvoraf de 450 ha er lejet jord ved Frederikshavn, og de resterende 300 ha er fordelt på to nabogårde i Jerslev, hvor familien bor på den ene. Det hele drives af Søren alene suppleret med løst ansatte og hjælp fra familien i de travle perioder.

Udover planteavlen findes der også en besætning af cirka 120 Angus. Dyrene afgræsser engarealer den første del af året, og den andel del af året er de en del af hele CA-princippet, hvor de afgræsser gamle frøgræsmarker. Det sker blandt andet som led i bekæmpelse af snegle i markafgrøderne, men også som hjælp til omsætning af næringsstoffer og helt basalt at komme tilbage til de naturlige processer, der var engang.

Søren eksperimenterer stadig med at forfine metoderne, så de matcher de danske forhold. Meget finder han frem ved at læse om det, men familien giver også sit indspark og plads til dialogen.

10 års arbejde med CA

Kaare Larsen er ikke alene medlem, men også næstformand i FRDK. Han driver en mælkeproduktion med 180 røde malkekøer og 300 hektar planteavl og har arbejdet med CA-principperne i 10 år.

– Formålet er at fremme den stabile og sunde jord, fortæller han.

Han ser tydeligt alle de positive ting CA-formen giver på biodiversitet, mindskning af jorderosion, dokumenteret CO2-binding i jorden og en 40-50 procent brændstofbesparelse med mindre pesticidforbrug.

Gennem de 10 års arbejde med CA har han blandt andet holdt oplæg for regeringen om CA, siddet i bestyrelsen for FRDK og via netværk og kontakt til andre foreninger været med til at udbrede kendskabet og dokumentationen for CA.

Han forventer, at pengene skal anvendes som hjælp til køb af en halmstrigle eller en gødningsspreder med GPS, således at gødningsudbringningen kan optimeres i forhold til arealernes aktuelle behov.

Søg Edvard og Ane Agerholms Legat

Legatet administreres af Hedeselskabet og har til formål at støtte flittige og dygtige bønder, der forstår at arbejde sig fremad. Legatet uddeles i portioner på 10.000 kroner eller mere.

Næste deadline for ansøgninger er 15. april og 15 oktober 2022. Ansøgningsskema kan findes på Hedeselskabets hjemmeside under emnet ”Støtte” eller her: https://www.hedeselskabet.dk/vi-stoetter/legater/edvard-og-ane-agerholms-legat

Kaare Larsen er også tildelt legatet, men får det først overrakt til maj.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.