Artikelforfatter

Test din jordsundhed med underbukser og vind præmier

Agrovi og FRDK har startet kampagnen Få Jord i Underbukserne inspireret af det internationale #soilyourundies, hvor du kan vinde billetter til Agrovis Sund Jord-arrangement og Agritechnica.
#soilyourundies

At få lavet jordprøver for at teste jordens tilstand kan være omstændeligt, så i stedet kan man teste, hvor sund ens jord er blot ved at grave et par underbukser ned i cirka to måneder.

Underbukserne kan måske virke som en fjollet gimmick, men videnskaben bag er god nok. Underbuksernes omsætning kan bruges som indikator for, om ens jord er sund, og er derfor en nem måde at undersøge tilstanden af ens dyrkningsjord.

Når du tilmelder dig er du med i lodtrækningen om billetter til Agrovis Sund Jord arrangement i oktober 2023.

Den sundeste jord (med mest omsatte underbukser) vinder en indgangsbillet til Agritechnica i november 2023. Der er runner-up præmier til 2. og 3. pladsen.

TILMELD DIG HER

Skriv i kommentarfeltet, om du henter dine underbukser til Agrovidagen, eller om du vil have dem tilsendt med medfølgende instrukser. Alle underbukser graves ned den 1. juli, og FRDK håber, at du vil være med. Vi er sikre på, at det må være et FRDK-medlem, der skal vinde konkurrencen.

Omsætning af underbukser er en indikator for sund jord

At få lavet jordprøver for at teste jordens tilstand kan være omstændeligt, så i stedet kan man teste hvor sund ens jord er blot ved at grave et par underbukser ned i cirka to måneder. Underbukserne kan måske virke som en fjollet gimmick, men videnskaben bag er god nok. Underbuksernes omsætning kan bruges som indikator for, om ens jord er sund, og er derfor en nem måde at undersøge tilstanden af ens dyrkningsjord.

Men hvordan virker det?

Det er jordens mikroorganismer der står for at nedbryde og omsætte organisk materiale (som bomuld), men kvaliteten af det mikrobielle liv varierer betragteligt alt efter jordens tilstand. Hvis der er meget mikrobiel aktivitet i jorden, vil underbukserne blive nedbrudt hurtigt, mens hvis der er lav mikrobiel aktivitet i jorden, vil det gå langsomt. Underbukserne er en stand-in for, hvad der sker med hvilket som helst organisk materiale, der tilføres til jorden. På den måde kan omsætningen af underbukserne give vigtig information. For eksempel, hvis man overvejer at rykke over mod pløjefri og direkte såning, kan det hjælpe en med at tage beslutninger om, hvor man skal sætte ind, fordi det giver en indikation af, hvor vant ens jord er til at håndtere nedbrydning af organisk materiale.

Hvis man for eksempel altid har fjernet halm fra sine marker, men gerne vil gå pløjefri og derfor lade hal-men ligge til opbygning af jordstruktur, kan underbukserne vise, om det er en god idé, eller om man skal forvente en længere periode med ”sulten” jord, hvor der vil ske en immobilisering af kvælstof på grund af den nylige snitning af halm.

Omsættes underbukserne hurtigt, vidner det om at man har en sund jord med et aktivt mikrobielt liv, og man vil derfor nemt kunne gå videre med at lade halmen ligge og gå i gang med at så direkte. Omsættesunderbukserne derimod langsomt, betyder det, at der ikke er meget mikrobiel aktivitet, og derfor vil man også se, at halmen omsættes langsomt. Dette kan give problemer, hvis man ønsker at gå i gang med direktesåning.

Sår man direkte i en jord hvor halmen ikke omsættes, kan man få problemer med at planteresterne forstyrrer frøenes jordkontakt og giver problemer med god etablering af afgrøden. I sådan et tilfælde vil det være mere hensigtsmæssigt at begynde på direkte såning, men fortsætte med at fjerne halmen fra marken og i stedet opbygge jordens organiske indhold og mikrobielle aktivitet på en anden måde. Af resultater fra langvarige jordbearbejdsningsforsøg fremgår det, at det faktisk er mere vigtigt at arbejde med direkte såning, hvis man har et ønske om at fjerne halmen fra sin mark. Dette har noget at gøre med, at hver gang vi jordbearbejder, udsætter vi jorden for en voldsom oxidering (iltning,) som i overført betydning brænder kulstof af, med den sidegevinst at der frigives næringsstoffer – herunder kvælstof. Som det fremgår af de langvarige jordbearbejdningsforsøg, så vil nedmuldning af halm kunne kompensere for denne nedbrydning af jordens kulstof. Men hvis man absolut er nødt til at fjerne halmen fra sin mark, så er det særligt vigtigt, at man målrettet forsøger at nedbringe den jordbearbejdningsrelaterede oxidering af kulstof. Det er derfor oplagt i denne situation at fokusere på direkte såning.

Andre måder at forbedre jordens biologiske aktivitet er at sørge for at blive dygtig til at dyrke efterafgrøder.

Generelt skal vi forsøge at have efterafgrøder, hver gang vi ikke har en hovedafgrøde på marken. Men der kan være stor forskel på, hvor vellykket en efterafgrøde vi laver. Succeskriteriet vil oftest være at lave en produktiv efterafgrøde med så stor biomasse som muligt. Som tommelfingerregel er det vigtigt at forholde sig til mængden af organisk materiale, man skal tildele sin jord for at kulstofbalancen går i nul, og man kan opretholde god dyrkningssikkerhed. Gylle, dybstrøelse, kompost og slam er alle eksempler på organiske gødninger, der samtidigt tilføjer kulstof til din mark. Brug dem aktivt i dit målrettede arbejde på at opretholde eller forbedre din jords biologiske aktivitet og dermed dens dyrkningssikkerhed.

Hvis man efter to måneder graver underbukserne op, og de knapt nok er omsatte, er det en god indikator for at man skal begynde at prioritere at arbejde på at forbedre jordens sundhed.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.