Slætgræsmarker: Behandlingen i efteråret bestemmer udbyttet næste år

Sidste slæt i græsmarken får ofte ikke den store opmærksomhed; men de afsluttende behandlinger i marken har stor betydning for afgrødens overvintring og vækststart næste forår. Så det er nu der kan skabes optimale betingelser for et godt udbytte i første slæt næste år. At holde græsmarkerne produktive er fremover ekstra interessant, da man under en ny biordning (ECO-Scheme) vil blive belønnet for at levetidsforlænge græsmarker.
Stubhøjde bør være mindst 7 cm ved sidste slæt. Foto: Karsten Nielsen
Stubhøjde bør være mindst 7 cm ved sidste slæt. Foto: Karsten Nielsen

Bevar kløveren
De fleste slæt-græsmarker anvendes til grovfoderproduktion til malkekvæg. De er sået oftest tilsået med alm rajgræs, rajsvingel og eventuelt også strandsvingel og derudover kløver. Med de ekstremt høje gødningspriser er der god økonomi i at sikre og bevare en god kløverbestand. I mange tilfælde er det vanskeligt at opretholde en god kløverbestand blandt andet på grund af kløvertræthed. Dette endnu et argument for at have fokus på et godt sædskifte.

Flere faktorer er vigtige for at sikre en god overvintring af slætgræsmarken, men følgende faktorer har størst betydning:

  • Stubhøjde
  • Forsyning med kvælstof
  • Forsyning med kalium

Du skal være medlem af FRDK for at kunne læse denne artikel


Er du allerede medlem, skal du logge ind herunder.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.