Erfa-gruppe-deltager: Sammen når vi længere

Mælkeproducent Poul Jess får sparring og lærer rigtig meget af andres erfaringer i sin pløjefri grovfoder-erfagruppe.
Sparring med ligesindede, nye ideer, viden om hvordan man ikke skal gøre tingene samt godt, socialt samvær. Det får mælkeproducent Poul Jess ud af at være med en erfa-gruppe for pløjefri dyrkning af grovfoder.

Mælkeproducent Poul Jess, Vrå i Vendsyssel, har kørt pløjefri dyrkning siden 2011. Det giver en masse fordele, men også nogle andre udfordringer, end dengang han drev jorden konventionelt.

– Det er en stor fordel at være med i en pløjefri planteavlsgruppe fremfor en almindelig gruppe. Vi har et fagligt fællesskab omkring det pløjefri, og vi er alle sammen dedikerede til det og vil gerne lære, siger mælkeproducenten, der selv var en af initiativtagerne til gruppen.

Den ledes af FRDK PløjefriRådgiver og planteavlskonsulent Jens Bay, Agri Nord/LandboNord.

Der er 11 deltagere i gruppen, som har eksisteret i fem år. De mødes fire eller fem gange i vækstsæsonen, tager på en sommerudflugt og slutter året af med et evalueringsmøde, hvor de deler resultaterne af de forsøg og tiltag, der er lavet i løbet af året.

Det er ikke godt nok at være med i en erfa-gruppe for konventionel dyrkning af grovfoder, for udfordringerne er nogle andre, når der dyrkes pløjefrit. Det oplever Poul Jess, der er med i måske Danmarks første og eneste erfa-gruppe for pløjefri dyrkning af grovfoder i Danmark. FRDK vil gerne samle nye grupper for det stigende antal pløjefri mælkeproducenter.


Udvikler planteavlen
Poul Jess får rigtig meget viden med sig til sit eget landbrug. Han arbejder henimod principperne i CA, og vil derfor gerne have græsmarkerne til at ligge grønne indtil foråret.

Men den strategi ændrer han nu, for erfaringer fra kollegaer i erfa-gruppen viser, at der kan komme stankelbenslarver i græsset. Om foråret trækker de råger til, og når de har spist op af larverne, så går de i gang med majsfrøene.

– Nu nedvisner jeg marken i slutningen af november eller starten af december for at undgå det problem, fortæller han.

Deltagerne er på forskellige stadier af den pløjefri dyrkning. Nogle er helt nye, mens andre har været i gang i flere år.

– Alle flytter sig, ændrer på ting og kommer videre, siger han.


Undgår fejl
Det med at undgå at lave fejl er en af de store fordele ved at være i en erfa-gruppe.

– Man kan jo lige så godt undgå at lave naboens fejl, og jeg mener, at vi samlet set når længere, når vi deler vores erfaringer, siger han.

En anden kollega har kastet sig ud i no-till etablering af majs og strip-till såning med gylleplacering.

– Det følger vi meget med i, og vi lærer en hel masse af hinanden. Man bliver aldrig for gammel til at lære. Hvis man bliver for gammel til det, så bliver det da kedeligt, siger mælkeproducenten.

Han får også gode tips og ideer til for eksempel etablering af et godt såbed.

– Så diskuterer vi, hvad der fungerer, og hvad man skal være opmærksom på. Vi får faktisk afklaret en hel del ting omkring den pløjefri dyrkning. Der er en rigtig god sparring i gruppen, siger han.


Socialt samvær
Poul Jess peger også på det sociale samvær som en god grund til at være med i en erfa-gruppe.

– Det sociale skal man slet ikke underkende. Det er faktisk lige så vigtigt som det faglige, siger han.

Alt i alt vurderer han, at tiden og pengene til at være med i en erfa-gruppe er rigtig godt givet ud.

– Det kan jeg kun anbefale, siger han.

Der er bedriftsbesøg 4-5 gange i vækstsæsonen, en årlig sommerudflugt, som i år gik til bestyrelsesmedlem i FRDK, Martin Molbo, og afsluttende evalueringsmøde i erfa-gruppen.

Høgsted Østergaard

Poul Jess har dyrket sin jord pløjefrit siden 2011. Han får rigtig meget ud af at være med i en erfa-gruppe med ligesindede, der har de samme udfordringer, som han selv har.
  • Beliggende ved Vrå i Vendsyssel
  • Ejes af Poul Jess, der overtog efter sin far i et glidende generationsskifte fra 1990 til 1993
  • 145 sortbrogede køer
  • Malkerobotter siden 1999
  • 160 hektar markbrug med græs, majs, hvede, byg-ært-blanding og byg eller rug
  • Primært JB2-jord, men også Både JB4 og JB11
  • Jorden drives pløjefrit, og der laves forsøg med direkte såning
  • Pløjefri dyrkning siden 2011

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.