Seges er i gang med et treårigt forsøg med såmaskiner til conservation agriculture for at undersøge, om der er forskel på tandskærssåmaskiner og skiveskærssåmaskiner på sand- og lerjord.
Forsøget skal i gang med sit tredje år. Det første år blev såmaskinerne testet i hvede, hvor der var forskellige stubhøjder, og i 2022 var det vårbyg, der blev sået efter en efterafgrøde.
Forsøget er en del af SEGES’ projekt »Succes med Conservation Agriculture«.
Der er udvalgt to tandskærsmaskiner, Virkar Dynamic og Amazone Cayena, og to skiveskærsmaskiner, Weaving GD og Horsch Avatar, ud fra et kriterie om, at de skal lave så lidt jordbearbejdning som muligt.
Afprøves under forskellige forhold
Ud over såmaskinetyperne inddrages forskellige faktorer hvert år. Såmaskinetyperne er anvendt ved såning af vinterhvede i 2021 med forskellig stubhøjde. Ved såning af vårbyg i 2022 er der sået henholdsvis direkte i efterafgrøder og CA-light, hvor der er harvet øverlig.
– Direkte såning af vårafgrøder er en af de store udfordringer ved CA, da jorden tager længere tid i at optørre, og jorden tager længere tid om at blive varm uden jordbearbejdning. Derfor er øverlig harvning inddraget for at se, om det har en positiv effekt, siger landskonsulent Henning Sjørslev Lyngvig.
Tandskær gav bedst fremspiring på stiv lerjord
Ved underoptimale forhold på stiv lerjord var der markant forskel på såmaskinerne.
Her opnåede tandskærsmaskinerne den bedste fremspiringsprocent. På bekvem jord, og specielt på sandjord, var såmaskinerne jævnbyrdige. Og ved såning af vårbyg har CA-light vist et signifikant merudbytte på 25 procent på svær lerjord.
– Det skyldes, at den øverlige harvning har givet bedre mulighed for optørring af jorden, bedre tilgang af ilt, samt bedre mulighed for opvarmning af jorden, vurderer Henning Sjørslev Lyngvig.