Artikelforfatter

Regnorme kan sænke behovet for kunstgødning

Ny forskning viser, at regnorm betyder, at kvælstoffet nemt og hurtigt optages af afgrøderne. Flere regnorme vil altså betyde mindre behov for kunstgødning.
Regnorm

Det er kendt viden, at regnorm forbedrer jordstrukturen ved at omsætte planterester og giver en god afdræning med deres gange.

Nu har forskere på University College Dublin fundet ud af, at regnorm også bidrager til, at planterne bedre optager det kvælstof, der i jorden. Det skriver det engelske nyhedsmedie phys.org.

De irske forskere har fundet ud af, at ormene transporterer kvælstoffet hurtigt og effektivt til planterne gennem deres slim.

– Regnorm forsyner formentlig afgrøderne direkte med kvælstof, og det sker lige netop på det tidspunkt, hvor planterne har mest brug for det, fordi planterne og regnormenes aktivitet er tæt forbundet, siger professor Olaf Schmidt fra Agriculture and Food Science-fakultetet på Dublin University.

Forskningen viser også, at regnormene transporterer kulstof.

Mindre forbrug af kunstgødning

Regnormenes evne til at skaffe gødning til afgrøderne er særligt interessant lige nu på grund af gødningsprisernes himmelflugt, men det er også særdeles interessant for de dyrkningssystemer, der arbejder med at blive selvforsynende med naturlig gødning, som blandt andet er et af elementerne i regenerativt landbrug.

– Alt I alt er det endnu en grund til, at vi skal arbejde mere med jordens biologi og opmuntre til at forbedre forholdene for regnorm, fordi det vil gøre landbruget mere bæredygtigt både miljømæssigt set, men også økonomisk set, fordi det vil give besparelser på indkøb af kunstgødning, siger professoren.

Læs den videnskabelige artikel her: Rapid transfer of C and N excreted by decomposer soil animals to plants and above-ground herbivores – ScienceDirect

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

FRDK medlems login

Her kan du logge ind hvis du er medlem.

Er du ikke medlem?

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.