Reduceret jordbearbejdning skal i brug som klimaværktøj

For FRDK (Forening for Reduceret Jordbearbejdning) er det helt uforståeligt, hvorfor Danmark overser reduceret jordbearbejdning i kampen for at reducere udledningen af klimagasser. Ved at undlade jordbearbejdning kan man lagre op til 2,4 ton klimagasser pr. hektar dyrket jord.
Henrik Terp
Formand for FRDK, Henrik Terp, begriber ikke, hvorfor Danmark ikke satser på reduceret jordbearbejdning, når det gælder om at reducere landbrugets CO2-udledning.

EU’s landbrugsministre peger på carbon farming som et middel til at reducere landbrugets CO2-udledning. Og formand for FRDK, Henrik Terp, begriber ikke, hvorfor Danmark ikke følger trop, når det gælder om at reducere CO2-udledningen og nå målene i klimaplanen for 2030.

– Vi kan gøre det med det samme og få en effekt her og nu, siger Henrik Terp.

Ifølge vidensyntesen om conservation agriculture fra Aarhus Universitet kan man lagre op til 2,4 ton klimagasser pr. hektar, herunder CO2 og lattergas, når landmændene undlader at bearbejde jorden.


Reduceret jordbearbejdning i stedet for lukning af landbrug
Han er rystet over den seneste udmelding fra Det Miljøøkonomiske Råd, som i stedet anbefaler, at man lukker 25 procent af dansk landbrug for at nå målet.

– Jeg har meget svært ved at se det vise i at lukke hver fjerde af verdens mest klimavenlige landbrug og sende produktion ud til mindre klimavenlige egne, når vi kan nå en stor del af klimamålet ved at reducere jordbearbejdningen. Det er en dårlig løsning at lukke dem, der skal være med til at løse klimakrisen, siger formanden.

Ifølge Danmarks Statisk drives omkring 20 procent af landbrugsjorden i Danmark allerede pløjefrit.

– Rigtig mange landmænd er allerede i gang på nogle af deres arealer, og vi oplever stor interesse for dyrkningsformen, så det er virkelig en lavthængende frugt, siger Henrik Terp.


Effekt i morgen
Det, der også ærgrer Henrik Terp, er, at reduceret jordbearbejdning er en teknik, landmændene kan tage i brug i morgen.

Der er flere andre løsningsforslag fremme, som for eksempel biochar og grønt flybrændstof fra halm, men det ligger langt ude i fremtiden, inden fabrikker og logistik er bygget op.

– De nye grønne teknologier er ti fugle på taget. Reduceret jordbearbejning er en fugl i hånden, siger han.


En klimaløsning der også gavner landmanden
Henrik Terp understreger, at en af de store fordele ved at vælge reduceret jordbearbejdning som redskab i samfundets klimaværktøjskasse, er, at det ikke bare kommer klimaet, men også landmanden selv, til gode.

Den reducerede jordbearbejdning giver landmanden reducerede omkostninger og et mindre tidsforbrug i marken samt en sundere og mere levende jord, der har en bedre struktur og vandhusholdning.

– Derudover kommer den øgede biodiversitet som en væsentlig sidegevinst. Og det er også en krise, de reducerede jordbearbejdningssystemer kan være med til at løse, siger formanden.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.