Pløjefrit makkerpar deler ud af deres erfaringer

På FRDKs medlemsmøde den 6. februar i det sydjyske kan man møde makkerparret Søren Højer Thomsen og Christian Kring, som har et fagligt samarbejde omkring deres pløjefri bedrifter. Hør blandt andet om kompostering og direkte såning.
Christian Kring er den ene halvdel af makkerparret, som er klar til at dele deres erfaringer med FRDKs medlemmer ved medlemsmøde i det sydjyske.

I Øster Starup ved Egtved bor naboerne Søren Højer Thomsen og Christian Kring. De dyrker begge deres jord pløjefrit og hjælper hinanden. Både med det praktiske, men de bruger også hinanden til sparring indenfor det pløjefri system.

Dem kan medlemmer møde, når der er medlemsmøde den 6. februar på ???- Her vil de fortælle om deres erfaringer blandt andet med at styre græsukrudt og etablere efterafgrøder.

Søren Højer Thomsen, der er 11. generation på Ødegård, driver 175 hektar agerjord, 30 hektar skov og 20 hektar græs, overdrev og vådområde. Han har desuden en slagtekalveproduktion på 550 kalve årligt til Dansk Kalv.

Christian Kring forpagter 500 hektar med hvede, vårbyg, havre, vinterbyg, rug, hestebønner, ærter, raps og frøgræs og står overfor et generationsskifte med sine forældre.


Kompostering af dybstrøelse fungerer godt
Søren Højer Thomsen, der har drevet jorden pløjefrit siden 2018, er begyndt at kompostere sin dybstrøelse. Både i møddingen men også i en gylletank, hvor han pumper væske fra fortanken over dybstrøelsen.

– Det sætter virkelig gang i processen, fortæller han.

Han kom i gang med kompostering ved lidt af en tilfældighed, men det har vist sig at være en stor fordel.

– Det omsættes langt hurtigere i marken, når det har været komposteret, og det er mere jævnt og nemmere at sprede, fortæller han.


Sår direkte
Søren Højer Thomsen har en fire meter Agro-Tom tallerkenharve, en ombygget Marsk Stig-harve, der er frontmonteret og en halmstrigle.

– Vi har en meget enkel maskinppark, og som en ældre landmand engang sagde til mig, så kører vi med det, vi har, siger han.

Det er nabo og samarbejdspartner Christian Kring, der sår med sin Claydon såmaskine. Christian Krings egne marker sås hovedsageligt direkte, og han laver maksimalt en øverlig harvning inden såning.

– Jeg har mange forskellige jordtyper, som også er i forskellig stand efter mange år som forpagtede jorder, og der er Claydon såmaskinen optimal, fortæller han.


Forsøger sig med direkte såning
Søren Højer Thomsen har forsøgt sig med direkte såning af fire hektar i år for at se, om det kan lade sig gøre. Og det ser indtil videre fornuftigt ud.

Og ploven savner han i hvert fald ikke.

– Jeg var ikke god til at pløje, jeg havde ikke tålmodighed til det, og det var svært at sætte for eksempel praktikanter til at pløje. Blandt andet derfor droppede jeg ploven. Det er meget nemmere og billigere at harve, og jeg har fået nogle langt mere robust marker med god farbarhed året rundt, fortæller han.

Tilmelding til medlemsmøde

6. februar kl. 19-21
Sted: Følger

KLIK HER FOR MERE INFO OG TILMELDING

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.