Planteavler med fuldtidsjob sparer tid i marken med pløjefri dyrkning

For planteavler Jørn Libak, Nibe, er det afgørende, at planteavlen kan klares nemt og med få omkostninger, da han også arbejder fuld tid som værkfører ved siden af. Derfor pløjer han ikke.
Jørn Libak byder indenfor til Åben Pløjefri Mark fredag den 17. maj i samarbejde med Agri Nord og FRDK.

I starten af 00’erne kom hverdagen til at se noget anderledes ud for Jørn Libak og hans far Kristen Libak. Indtil da havde Kristen Libak drevet landbruget med malkekøer og grovfoderproduktion, og Jørn hjalp til ved siden af sit fuldtidsjob.

Men køerne blev sat ud, og Jørn overtog al markdriften af jorden – og passede sit fuldtidsjob samtidig.

– Ploven var bare en tidsrøver, fortæller Jørn Libak, der virkelig oplevede det som tidsspilde at pløje.

I dag kan han ikke huske, hvor han fik inspirationen fra til at gå over til pløjefri dyrkning. Men i hvert fald testede han den daværende såmaskine med harvetænder i en mark, hvor der var nedfældet gylle. Det gik fint.

Og det har det gjort lige siden.

– Jeg kommer aldrig tilbage til ploven igen, siger han.


Enkelt system
I dag arbejder han fuldtid som værkfører på virksomheden Wolturnus, der producerer kørestole. Både kørestole til hverdagsbrug, men også specialkørestole til sport til blandt andet rugby, basketball, tennis og marathon-løb.

Et job der ofte kræver mere end fuld tid. Og derfor skal driften af de 180 hektar planteavl være nem. Også selvom sønnen Lasse Libak hjælper til ved siden af sit fuldtidsjob.

Men driften er blevet nem med det pløjefri system, Jørn Libak kører med.

Før vårsæd nedvisnes der med Round Up, inden der nedfældes gylle med en nedfælder med tand i 12 til 15 centimeters arbejdsdybde, og derefter sås der med en Lemken Solitair såmaskine med rotorharve.

Før vintersæd køres der med en ældre stubharve, der bearbejder i cirka 15 centimeters dybde før korn og i 25 centimeters dybde før raps, inden der sås.


Atypisk såmaskine til pløjefri dyrkning
Jørn Libak er meget tilfreds med rotorharve-såmaskinen. Den bearbejder jorden i 5 til 10 centimeters dybde.

– Vi købte den i 2012 og er blevet rigtig glade for den. Om efteråret jævner den marken rigtig godt efter vores ældre stubharve, så det ikke er nødvendigt for mig at investere i en dyr, ny stubharve, fortæller han.

Såningen klares med en Lemken Solitair såmaskine med rotor. Om foråret er der nedvisnet og nedfældet gylle inden, og om efteråret er der kørt med en ældre stubharve.


Højere udbytter – lavere omkostninger
Systemet har bevist, at det fungerer. Jørn Libak har kørt pløjefrit i 20 år, og udgifterne er bare gået ned, mens udbytterne er gået op.

– Det kan selvfølgelig også tilskrives sortsudvikling, men vi har oplevet stigende udbytter, fortæller den nordjyske planteavler, der i gennemsnit ligger på 6 til 7 ton i vårbyg, 8 til 9 ton i hvede, 4,5 ton i raps og 6,5 til 8 ton i rug.

Besparelserne i tid og brændstof er til at tage og føle på, og en anden stor fordel er, at marken afdræner meget bedre end da, der blev pløjet.

En ting er tidsbesparelsen ved den pløjefri dyrkning. En anden og lige så vigtig ting er, at markerne afdræner langt bedre end tidligere. Her ses Jørgen Libak på en nysået mark efter cirka 50 millimeter regn.


Væselhale er en udfordring
En ting, der er begyndt at drille, er væselhale. De andre græsukrudtstyper er der godt styr på, men væselhalen er svær at bekæmpe med kemi.

– Jeg skulle have været mere påpasselig med det fra starten, men jeg tog det ikke alvorligt, så det bøvler vi lidt med, men endnu er det under kontrol, fortæller han.

En hel del vårsæd på grund af efterafgrødekrav og raps om efteråret, hvor der kan bruges midlet Kerb, er gode værktøjer til bekæmpelse, oplever han.

Ellers overvejer han, om direkte såning skal prøves for at undgå at få frøene blandet op i jordprofilen, men lade dem ligge på overfladen og gå til.


Savner ploven
Udover væselhale er det eneste problem, at Jørn Libaks far, Kristen Libak, savner at pløje. Heldigvis har de et maskinsamarbejde med noget familie, og de har stadig en plov i det samarbejde.

– Min far får lov at pløje hos dem, og i år har han også pløjet et areal til bestøverbrak herhjemme, fortæller Jørn Libak med et smil.

Der er godt liv i jorden i hveden af både rødder og regnorm.

Lærkely

 • Beliggende i Nibe ved Aalborg
 • Ejes og drives af Jørn Libak
 • 180 hektar planteavl med vårbyg, hvede, raps og rug
 • 20 hektar græs
 • Pløjefri siden starten af 00’erne
 • Maskinliste, jordbearbejdning:
  • 4 meter Lemken Solitair 9+ Zirkon 12 såmaskine
  • Ældre stubharve
  • Gyllenedfælder med harvetand

Åben Pløjefri Mark

 • Fredag den 17. maj klokken 12.30 – 14.30
 • Jørn Libak, Spidsbyvej 2, 9240 Nibe
 • I samarbejde med FRDK og Agri Nord
 • Vi starter med en sandwich, inden vi går i marken, og slutter med kaffe og kage.
 • Inden åben mark hos Jørn Libak er der Åben Pløjefri Mark hos mælkeproducent Kjeld Villadsen, Pindstrupvej 5, 9240 Nibe – få kilometer fra Jørn Libak. Det er fra kl. 10 til 12.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.