Maskinhandler oplever stor interesse for de pløjefri dyrkningssystemer

Maskinhandlen FMR Maskiner på Falster har et bredt maskinprogram til både direkte såning og pløjefri dyrkning. – Der er stor interesse, men mange mangler lige det sidste mod til at springe ud i det, fortæller sælger Anders Højte Hansen.
Anders Højte
Anders Højte driver selv et landbrug ved siden af sit job, hvor han leger med principperne i no till. I år har han blandt andet haft succes med pløjefri etablering af hestebønner.

FMR Maskiner i Nykøbing på Falster er specialister i maskiner til både direkte såning og pløjefri dyrkning. De har importen af Mzuri, der er en tandsåmaskine, der kan så direkte, og Agriseem, der har både no till-såmaskinen SLY Boss og strip till-maskine. SLY Stripcat i produktprogrammet.

Derudover har maskinhandleren Lemkens store jordbearbejdningsprogram til de pløjefri systemer.

– Vi har været ude og demonstrere både Mzuri og SLY, og vi oplever en stor interesse og får også mange forespørgsler, men der er også mange, der ikke tør springe ud i det. Til gengæld oplever vi, at alle, der tager springet, de går ikke tilbage til ploven, fortæller sælgeren.

Han driver selv et landbrug ved siden af sit job, hvor han leger med principperne i no till. I år har han blandt andet haft succes med pløjefri etablering af hestebønner.


Er klar til vækst i de pløjefri systemer
Tilbage i 00’erne stiftede Anders Højte Hansen bekendtskab med de pløjefri dyrkningssystemer i Canada, og han blev grebet af det.

Hans daværende arbejdsplads var ikke meget for systemerne, så det var først, da han i 2016, da han blev ansat hos FMR Maskiner, at han fik mulighed for at fokusere mere på redskaber og maskiner til reduceret jordbearbejdning.

– Vi valgte at satse på maskiner, som ingen andre har, så vi kan være med og have en stor erfaring, den dag det virkelig tager fart, siger Anders Højte Hansen.


CA og pløjefri dyrkning er fremtiden
Anders Højte Hansen oplever, at de første fordele, de nye pløjefri landmænd oplever, er, at man får enorme tids- og brændstofbesparelser.

– Derefter kommer alle de værdier, der er svære at måle, såsom biodiversitet og en sund jord, siger han.

Hvis man betragter landbruget på den lange bane, er han ikke i tvivl om, at fremtidens landbrug er et landbrug uden intensiv jordbearbejdning.

– Vi oplever forandringer med vores jord. Blandt andet at jorden slemmer sammen og bliver mindre robust. Hvis vi vil drive den om 30 år også, så skal vi til at gøre noget anderledes, siger han.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.