Litauisk firma vil sælge biostimulanter i Danmark

Virksomheden Bioenergy LT fra Litauen, der producerer biostimulanter, er på vej ind på det danske marked.
Bioenergy LT facade Litauen
Virksomheden Bioenergy LT har egen fabrik i Litauen, hvor produkterne fremstilles.

Litauiske Bioenergi LT sælger allerede deres biostimulanter i 30 lande over hele verden, og nu er turen kommet til Danmark og Sverige.

Det fortæller ægteparret Reda Visinskyte og Sarunas Marcinkevicius, der har bosat sig i Danmark, hvor de nu er i fuld gang med at udbrede kendskabet til virksomhedens brede program af biostimulanter via deres firma Danna Aps.

– Danmark ligger i samme klimazone som Litauen. Det er kun det baltiske hav, der adskiller os, så vi tvivler ikke på, at Bioenergys produkter også vil gavne de danske landmænd, siger ægteparret.

Bionergy LT producerer mikrobiologiske produkter til at optimere planternes og jordens sundhed. Alt produceres på egen fabrik af familien Vysniauskas. Det er en familie af agronomer og landmænd, som grundlagde virksomheden i 2013. De har 50 ansatte, heriblandt forskere, på fabrikken.

Et af tiltagene for at komme ind på det danske marked er afprøvning af produkterne i et Seges’ landsforsøg, der er anlagt tre steder i Danmark. Forsøgene blev startet i 2020.


Intet quick-fix
Ægteparret, der er tidligere selvstændige planteavlere med 600 hektar i Litauen, understreger, at brug af biostimulanter ikke er magi på flaske, som de udtrykker det. Men det er et supplement til at forbedre jordens sundhed.

– For at få en sund jord er du nødt til at have hele dyrkningssystemet med. Det kræver, at du efterlader halm på marken, har sædskifte, efterafgrøder og reduceret jordbearbejdning, siger Sarunas Marcinkevicius og tilføjer:

– Det kræver derfor et langt sejt træk, og du opnår ikke de store fordele med det samme. Det kan tage år, hvis jorden ikke er i god stand.


Reduktion af kemi og gødning
Når jorden er i god stand, kan man med fordel supplere med biostimulanterne, og det skal i sidste ende føre til, at man kan reducere forbruget af både gødning og kemi.

Produkterne skulle kunne lave kvælstoffiksering, et forbedret optag af næringsstoffer, jordforbedring med mere.

Nogle af biostimulanterne får planterne til at frigøre flere næringsstoffer fra jorden, så man kan spare på tilførslen af gødning, og andre sikrer, at planten er så sund og rask, at den selv kan bekæmpe sygdomme.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.