Jordens liv laver lyde og giver ny viden

Forskere har opdaget, at der blandt livet i jorden, udspiller sig en større kakofoni af lyde. Lyde, der kan give nyttig viden om blandt andet insektangreb og planternes evne til at overleve.
Sund jord regnorm

Noget af det sidste nye, forskere har fundet ud af, er, at de mange forskellige livsformer i jorden kommunikerer med hinanden med lyde. Det skriver BBC på deres hjemmeside.

Lydene kan ikke opfattes af det menneskelige øre, men kræver specielt optageudstyr. En schweizisk forsker har haft en støjsensor i jorden, og han blev overrasket over at høre et inferno af dunkende, kvidrende og skrabende lyde.

Fuglene har kendt til lydene længe, vurderer forskerne. Det er derfor, de drejer deres hoveder fra side til side, når de hopper hen over jorden. De kan simpelthen høre lydene under jorden.


Nyttig viden om plantebeskyttelse
Forskerne er interesserede i at få mere viden om lydene i jorden, og hvordan jordens beboere og planterne, der vokser i jorden, bruger lydene. Der er forskning, der viser, at planter bruger lydene i jorden til at sikre deres overlevelse.

Man kan også, ved at lytte sig frem, finde ud af, hvor forskellige jordinsekter samler sig, og dermed behandle lokalt med pesticider, kun hvor det er nødvendigt


Livet dør ud på intensivt dyrkede arealer
Forskerne siger til BBC, at de oplever, at der bliver færre og færre lyde på intensivt dyrkede landbrugsarealer.

Fra de pløjefri dyrkningssystemer ved vi, at biodiversiteten i jorden bliver større, når man undlader at forstyrre jorden med ploven.

På Jordbundens Dag 2021 viste lektor Sabine Ravnskov, Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi, blandt andet, hvordan pløjning i høj grad har en negativ effekt på forekomsten af mykorrhiza-svampen i jorden.


Jordens liv er en sort boks
Der findes op til 100 millioner forskellige livsformer i bare en enkelt kopfuld jord. Der er mikroskopiske bakterier og svampe, mider, tusindben, snegle og regnorm.

Dertil kommer muldvarp, mus og kaniner, der lever en del af deres liv under jorden

– Der er en svimlende mængde biodiversitet under jorden. Livet under jorden er en sort boks, og efterhånden, som vi får den åbnet, finder vi ud af, hvor lidt vi ved, siger Uffe Nielsen, der jordbiolog fra Western Sydney University i Australien, til BBC.

Læs hele artiklen HER

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.