Artikelforfatter

Ida Auken besøgte FRDK-medlem

Marie Louise Boisen Lendal fra tænketanken FREJ havde forleden inviteret Ida Auken og FRDK på besøg hos Niels Hansen. Formålet var en snak om de positive effekter ved regenerative dyrkningsmetoder, kommende klimatiltag og fremtidig dyrkning af flere afgrøder til human konsum.
Ida Auken besøgte forleden FRDK-medlem Niels Hansen, Haslev.

Tænketanken FREJ har som mål at bygge bro mellem land og by ved at søge dialog og vidensdeling i hele værdikæden i fødevareproduktionen. De har blandt andet temaer omkring regenerativ dyrkning, som hele værdikæden i stigende omfang har fokus på som løsning på udfordringer i forhold til klimatilpasning og biodiversitet og som en fremtidig mere bæredygtig landbrugsproduktion.

Desuden er der stigende fokus på hjemmeproduceret protein og en større andel af plantebaserede fødevarer, som er hjemmeproduceret. Det blev alt sammen vendt med folketingsmedlem og forhenværende minister Ida Auken (S), ved et besøg hos FRDKs bestyrelsesmedlem Niels Hansen ved Haslev.

Solen stod højt på himlen, humøret var højt og Ida Aukens interesse for landbruget var stor. Ida er fødevare- og landbrugsordfører, og hun var godt fagligt klædt på til debat.


Mere frihed til landmanden
Niels Hansen fortalte om sine spændende eksperimenter med reduceret og ingen jordbearbejdning, fremstilling og brug af kompost, mikroskopi af jordens mikroorganismer og øget fokus på afgrødediversitet, samdyrkning og på markens nyttedyr.

Og om udfordringerne med manglende ukrudtsmidler, stive efterafgrøderegler og de mange svære overvejelser omkring, hvor lidt er nok.

Spændende emner og vigtige elementer i den fremtidige landbrugsproduktion. Vi snakkede frihedsgrader til behovsbestemt brug af jordbearbejdning, planteværn og gødning – og et øget fokus på forebyggelse frem for helbredelse. Sund jord var omdrejningspunktet, og Ida Auken udviste stor begejstring for Niels’ initiativer, den levende kompost med et mylder af liv, og for regnorme i markjorden som er en indikator for den sunde jord.


Hele værdikæden skal med
I forhold til flere bælgfrugter og afgrøder til human konsum, mener vi, at mange landmænd er klar på at ændre sædskifte og afprøve nye spændende arter, vel vidende at vi så skal forholde os til nye udfordringer.

Det er vigtigt, at hele værdikæden er med, så der er rimelig sikkerhed for afsætning – og til en god pris. Her er FREJs værdikædearbejde vigtigt og gavnligt.


CA er det oversete klimaværktøj
Vi fik også vendt klimatiltag, og fra FRDKs side lagde vi ikke skjul på, at vi er skuffede over at der ikke helhedstænkes mere, så biologiske løsninger kommer mere i spil, så vi kan levere på flere dagsordener samtidig. Det, håber vi, får større fokus.

Vi fik også snakket fordele og ulemper ved stor satsning på biochar, hvor Niels Hansen pointerede de gavnlige effekter af halmen for jorden, men også at et dyrkningssystem med stor biomasseproduktion i efterafgrøder og afgrødediversitet åbner bedre muligheder for afsætning af halm uden at forringe jorden. Det er vigtigt, at biochar fortrænger brug af fossil energi.


Energisektoren løber med landbrugets gevinst
Vi kom omkring den svære klimapolitik og regnemetoder og fik luftet udfordringerne i sektor-tankegangen, hvor energibesparelser i landbruget godskrives energisektoren.

Det reducerer incitamentet til energibesparelser, for eksempel mindre jordbearbejdning.

Vi kom også omkring udfordringerne i nationale mål for en international krise. Alt beregnes indenfor landets grænser, og alligevel er der fokus på koen, som er koblet på regnskovsrydninger i Brasilien.

Det var et rigtig godt og spændende møde med god gensidig forståelse for mange komplekse udfordringer, som landbruget bidrager til, men at landbruget absolut også er en vigtig del af løsningen.

Politikeren udviste stor interesse for og stor viden om landbrugsfaglige emner.
Niels Hansen fortalte om sine spændende eksperimenter med reduceret og ingen jordbearbejdning, fremstilling og brug af kompost, mikroskopi af jordens mikroorganismer og øget fokus på afgrødediversitet, samdyrkning og på markens nyttedyr.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.