FRDK-mand er kåret som Fremtidens Landmand

FRDK-bestyrelsesmedlem Martin Molbo vandt på Landbrug & Fødevarers årlige plantekongres titlen Fremtidens Landmand indenfor bæredygtighed.
CA-landmand og medlem af FRDKs bestyrelse, Martin Molbo, er kåret som Fremtidens Landmand indenfor bæredygtighed, Her ses han med sin Søn Mads (tv) og sin markmand Jesper Lyngaae (th) på scenen ved årets plantekongres

FRDK valgte at indstille griseproducent og planteavler Martin Molbo til prisen Fremtidens Landmand indenfor kategorien Bæredygtighed. Og i onsdags kunne han sammen med sin søn Mads og sin markmand Jesper Lyngaae gå på scenen på årets plantekongres i Herning og modtage både hæder og en check på 25.000 kroner.

Martin er medlem af FRDKs bestyrelse, hvor han er formand for ShopFRDK, men han er også en ung landmand, der arbejder med bæredygtighed i alle aspekter af sin virksomhed.

Han driver begge sine fødehjem med 500 hektar og 675 søer og smågriseproduktion. Jorden drives efter principperne i CA.


Styrkelse af den økonomiske bundlinje
Efter Martin Molbo har overtaget bedriften, har han solgt jord fra, der lå længst væk fra gården, og som var vanskeligt at drive, for at rationalisere markdriften.

I september i år byttede han marker med en nabo for yderligere at rationalisere. Operationen foregik uden penge imellem dem, men selvfølgelig med udgifter til landmåler, tinglysning og så videre.

Martins rationelle tilgang til bedriften, betyder, at den i dag har en sund økonomi. Da han i 2022 overvejede at bygge og udvide svineproduktionen, var banken klar, og han opkøbte 150 hektar.

Udvidelsesplanerne blev dog droppet, da Corona sendte priserne i vejret. I stedet renoverede han og sænkede soantallet, så jordtilliggendet i dag er i god harmoni med husdyrproduktionen, og han er selvforsynende med foder.

– Den beslutning er jeg rigtig glad for i dag, siger han.

I markdriften tænker Martin Molbo i den grad på bæredygtighed. Både økonomisk men også klima-, natur- og miljømæssigt. I 2017 lagde han om til pløjefri dyrkning og arbejder sig mere og mere over i conservation agriculture, hvor han arbejder med at genopbygge humusindholdet i sin jord ved at bearbejde den mindst muligt, bruge efterafgrøder og have et sundt sædskifte.

Med beslutningen om at droppe ploven fulgte øjeblikkelige besparelser af både i tid og diesel, og han har forbedret jorden og driften i sådan en grad, at han har øget sine udbytter. Blandt andet gennem et varieret sædskifte.

Tidligere, på de mest lerede jorder, kunne han godt bruge 60 liter diesel pr. hektar. Ved den seneste såning på lerjorderne brugte han 5 liter pr. hektar.


Den miljømæssige bundlinje
Dyrelivet på og under jordoverfladen er også markant forandret på de seks år, Martin Molbo har drevet sin bedrift pløjefrit.

– Lige pludselige hører jeg viben og får øje på livet under jordoverfladen, fortæller han om den blomstrende biodiversitet på markerne omkring gården.

Han har desuden taget kiler og hjørner ud til biodiversitetsformål. I år har han valgt ikke kun at tage de obligatoriske fire procent ud i CAP-ordningen, men har øget det til syv procent.  Det givet både et ekstra tilskud og yderligere rationaliseringer.

– Vi har udtaget en del små marker og kiler, som det ikke gav mening at dyrke. Vi kørte alt for langt for at dyrke de forholdsvis små arealer. Og det er faktisk skønnere at se på biodiversitet og fugleliv, end at spilde en masse tid og penge, siger han.

Martin Molbo er desuden frivilligt gået med i vådområdeprojekt Skjern Enge, som han har lejet ud i 20 år.

– Jeg synes, det er dejligt, at det kan blive til god natur, siger Martin Molbo

I år har Martin desuden lavet aftale med en fårehyrde om, at hyrdens får afgræsser hans frøgræsmarker, i stedet for at spilde penge og diesel på at få marken brakpudset med en maskine, som ovenikøbet også kunne risikere at lave strukturskade i marken.

– Det er en del af hele bæredygtighedstankegangen. Afgræsning af frøgræsmarker med får ligger helt naturligt i forlængelse af principperne og tankerne bag conservation agriculture. Nemlig at det skal være en omkostningseffektiv produktionsform med så lidt skade på jorden som muligt, siger han.

Martin Molbo er desuden en af de få landmænd, der har taget ansvar og har fået lavet en klimaberegning på sin bedrift med ESG Green Tool.


Den sociale bundlinje
Martin Molbo har også et stort socialt engagement. Både på bedriften og i lokalsamfundet.

Han beskæftiger syv ansatte, hvoraf en er elev.

– Vi har stort set altid haft elever, en eller to ad gangen, for jeg mener, at vi har en forpligtelse til at få uddannet de unge mennesker indenfor landbruget. Det er vi simpelthen nødt til, siger han.

Martin er optaget af at skabe en god arbejdsplads blandt andet gennem god ledelse.  

Han er engageret i lokalsamfundet. Han har været med i det lokale vandværks bestyrelse i 22 år, heraf 16 år som formand, og han er engageret i den lokale Lions-forening, der laver velgørenhed.

Bedriften danner også rammen om et familieliv med Martins kone Kathrine og deres fem sammenbragte børn. Ligesom Martin fører slægtens gårde videre, så er Martins ældste søn Mads også gået landbrugets vej, og Martin håber, at han er næste generation i en eller anden form.

Fakta om Molbo Agro

  • Beliggende i Vester Velling ved Randers
  • Ejes og drives af Martin Molbo
  • Driver 500 hektar, heraf 170 hektar forpagtet
  • Jordtype JB1-JB9
  • 675 søer med produktion af 25.000 smågrise og 7.000 slagtesvin
  • 4 selvstændige ejendomme  – herunder både morens og farens fødehjem, hvor Martin Molbo er henholdsvis 4. og 5. generation
  • Sædskifte med raps, hvede, hestebønner/havre, hvede, vårbyg, vinterbyg og frøgræs
  • 1 driftsleder og en elev i marken
  • 1 driftsleder og 5 ansatte i griseproduktionen
  • Maskinliste
    • Amazone Cayena C-6002 tandskærssåmaskine
    • Amazone Cenius 4003 harve
    • Amazone UX 4200 sprøjte 30 meter
    • Amazone 4200 Profi s Hydro gødningsspreder
    • He-Va topstrigle, 7 meter
    • Claas Lexion 6700 med 31 fods skærebord

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.