De pløjefri dyrkningssystemer skal højere op på den politiske dagsorden

FRDK arbejder politisk for at gøre politikere og forbrugere opmærksomme på de store fordele, der følger med de pløjefri dyrkningssystemer. Herunder øget biodiversitet.
Klimaaktivist_miljøforkæmper

Islandssweatre, dreadlocks, kronragede miljøaktivister og naturentusiaster i fodformede sko. Det var forsamlingen, da FRDK i sidste uge var på Naturmødet i Hirtshals.

Har var natur, klima og miljø i højsædet, og for FRDK er det naturligt at være med i et forum som Naturmødet.

– De pløjefri landmænd dyrker en femtedel af landbrugsjorden i Danmark. Det betyder, at vores klima-, miljø- og naturindsats via de pløjefri dyrkningssystemer har en stor effekt, og det fortjener i den grad at komme på den politiske dagsorden, siger formand Henrik Terp.

FRDK havde i samarbejde med Danmarks Jægerforbund og Danmarks Biavlerforening arrangeret en debat, hvor FRDK-medlem og CA-landmand Michael Bundgaard, Klitgaard Agro ved Ulsted i Vendsyssel, blandt andet fortalte om de mange insekter, regnorm og agerlandsfugle, han har på sin ejendom, fordi han ikke pløjer sin jord.

– De pløjefri landmænd dyrker en femtedel af landbrugsjorden i Danmark. Det betyder, at vores klima-, miljø- og naturindsats via de pløjefri dyrkningssystemer har en stor effekt, og det fortjener i den grad at komme på den politiske dagsorden, siger formand Henrik Terp.

Henrik TerpFRDK repræsenteret i Naturforum
FRKD har desuden besluttet at have to repræsentanter i Landbrugsstyrelsens nye Naturforum. Repræsentanterne er Niels Hansen og Leo Bajlum.

Formålet med forummet, der er blevet til i forbindelse med landbrugsaftalen, er at sikre naturen bedre plads i landbrugslandet. Opgaven er at drøfte og samarbejde med grønne organisationer og landbrugserhvervet om, hvordan naturhensyn kan tænkes ind i regler og støtteordninger fremover.

– Det er klart, at vi skal være med sådan et sted, hvor vi har mulighed for at gøre de pløjefri dyrkningssystemer gældende, siger Henrik Terp.

Med i forummet er blandt andre også Aage V. Jensen, Bæredygtigt, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Skovforening, Danmarks Biavlerforening, Danmarks Jægerforbund, Dansk Ornitologisk Forening, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Landbrug & Fødevarer, SEGES m.fl.


Møde med Alternativet
Det seneste politiske arbejde har desuden budt på møde med Alternativet, som var interesserede i at høre mere om de pløjefri dyrkningssystemer i forbindelse med, at de skal have formuleret deres landbrugspolitik.

De blev på et Teams-møde klædt godt på af formand Henrik Terp, næstformand Kaare Larsen og formand for kommunikationsudvalget, Leo Bajlum.

– Det er dejligt at opleve, at der er så stor interesse for vores dyrkningssystem, siger Henrik Terp.


Biodiversitet findes også på dyrkningsfladen
Et af de argumenter, som FRDK igen og igen fremfører i naturdebatten, er, at biodiversitet også findes på dyrkningsfladen, hvis man ikke pløjer. Både ovenpå og under jorden.

Biodiversiteten findes i høj grad, når man reducerer jordbearbejdningen, fordi insekter og andet kravl, svampe, bakterier og regnorm får optimale betingelser.

– Der er en tendens til, at biodiversitet kun findes i særlige naturområder, men det er en forkert vej at gå. Vi skal arbejde for, at vi også har liv på agerjorden, siger formanden.

FRDK har også for nylig været med til at klæde Alternativet på til at formulere deres landbrugspolitik.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.