Artikelforfatter

Bestøverbrak kan være et godt alternativ til vårbyg

Tiden går, og jo nærmere vi kommer maj måned, jo mere falder udbyttepotentialet i vårbyg. En anden interessant afgrøde kunne være bestøverbrak, som udløser et tilskud på 4.240 kroner.
Her ses ShopFRDKs bestøverbrak, hvor der blandt andet er solsikke, forskellige kløvertyper og honningurt.

I skrivende stund regner det igen, igen. Det har været det gennemgående tema i nu mange måneder, hvilket giver udfordringer med at få etableret vårsæden. Den store afgrøde til forårssåning er jo vårbyg. Såning af vårbyg i sidste del af april og senere vil oftest resultere i et lavere og uinteressant udbytte i forhold til omkostningerne ved at dyrke afgrøden.

Da der ikke er udsigt til stabilt tørvejr den kommende uge, kommer vi ind i sidste del af april, inden de sidste marker kan tilsås. Derfor skal man måske overveje andre afgrøder.

Et interessant alternativ til traditionel vårbyg-dyrkning er den nye ordning med et stort tilskud til bestøverbrak. Tilskuddet er på 4.240 kroner oveni den almindelige hektarstøtte. Kravet for at opnå støtten er, at der skal være mindst tre blomstrende arter nævnt på styrelsens liste over godkendte arter jævnt fordelt, at der ikke må gødes og sprøjtes i hele kalenderåret, og at der skal sås senest 30. april.

Det sidste forventer jeg, at der kan gives dispensation for netop i år, hvor det er meget oplagt at tænke i andre baner, samtidig med at det opfylder ønsket om fokus på biodiversitet. Planternes blomstring bliver højst sandsynligt ikke påvirket af såning lidt ind i maj.


Bestøverbrak er billig at etablere
Økonomisk er det langt billigere at etablere bestøverbrak end vårbyg. Selve etableringen skal gøres som vårbyg med sikkerhed for god spiring, men bestøverbrakken er nok mindre følsom for såning i ubekvem jord end vårbyg, som er meget følsom.

Prisen på udsæd for den et-årige blanding er cirka 400 kroner pr. hektar, hvor sent sået vårbyg nemt løber op i 600 kroner pr. hektar. Vårbyg har derudover omkostninger til gødning, kemi og høst.

Vælger man den to-årige bestøverbrakblanding er udsædsprisen ca. 600,- kr/ha, men husk, at der ikke skal sås i år to. Til denne lidt hurtige ændring af den allerede lagte plan, tænker jeg, at den et-årige er at foretrække, således at marken kun er bundet i år.

Husk dog at ved at vælge bestøverbrakblandinger kan der ikke etableres vintersæd til efteråret. Marken er bundet i hele kalenderåret.

Få jordforbedring med i købet

Endnu engang vil jeg minde om at valg af bestøverbrak er et klart valg til at forbedre din jords dyrkningsegenskaber, da der normalt, grundet blandingernes indhold af bælgplanter, sikres kvælstof til opbygning af store mængder organisk materiale.

Det er noget som kommende afgrøder vil sætte pris på, og samtidig bindes der en masse kulstof i jorden.

 Der er stadig udsæd at få, og især den et-årige kan der produceres mere af om nødvendigt.


Majs

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.