Artikelforfatter

Alternativer til vårbyg og gode dræn er forårets nøgleord

Det kan være en god løsning at kigge sig om efter et alternativ til vårbyg efter et langt og vådt forår. Af samme grund er eftersyn af dræn mere aktuelt end nogensinde før.
Her ses erosion på en JB2-jord dyrket med kartofler og konventionel jordbearbejdning.

2024 bliver det forår, hvor vi kommer til at opleve en spredning på etableringstidspunktet på op til to måneder mellem det tidligste og det seneste såede vårbyg.

Det er nu ved at være sidste udkald for at så vårafgrøder. Under nuværende omstændigheder kan den sidste udvej være at anvende den mulighed, som er opstået i år, nemlig at ændre på markplanen og udvide arealet med bestøverbrak og derved sikre sig det samlede støttebeløb på omkring 6000 kroner pr. hektar.

Ulempen er, at den sædvanlige sædskifteplan brydes, da det ikke er muligt at etablere vintersæd efterfølgende. Fordelen er, udover at sikre sig støttebeløbet, at det også er muligt at iblande rigeligt med kløver og andet bælgsæd i blandingen og derved opnå en god forfrugt til næste års vårafgrøde.

Ændres markplanen skal denne ændring, ligesom andre ændringer, indmeldes i fællesskemaet senest 21. maj. Se i øvrigt tidligere omtalte opskrift på alternativ til bestøverbrak.


Planlæg dræning
Erfaringer fra dette forår viser, at det stadig er afgørende faktorer at have fokus på grundlæggende kulturtekniske foranstaltninger, herunder vedligehold og udbygning af dræn.

Langsigtet planlægning af vedligehold og udbygning af drænsystemerne bør være et fast punkt på den årlige planlægning.

Pløjefri dyrkning viser igen sit værd

Denne meget regnfulde periode viser med al tydelighed jordens fysiske egenskaber og arealernes evne til at klare store nedbørsmængder.

Dels en robust jordstruktur som følge af forudgående jordbehandling, dels i hvor stor grad der har været etableret effektive efterafgrøder, som har medvirket til opbygningen af jordens krummestruktur, jordaggregater og et godt indhold af humus og organisk materiale.

Endnu engang viser det sig, at flere års pløjefri dyrkning og CA medfører en betydelig forbedret dræningsevne og betydelig mindre jorderosion.

Kartoffelmarken taler for sig selv, og viser at jorderosion ganske rigtigt kan forekomme i DK. Endnu et argument for øget udbredelse af pløjefri dyrkning og CA.

Her ses en JB 7 etableret med hvede efter hestebønner efter CA-principper. Trods det viser den tunge lerjord vanskeligheder ved at af dræne tilstrækkeligt til, at hveden har overlevet tilfredsstillende. Og dronefotoet viser, at de gamle dræn ikke længere har tilstrækkelig kapacitet til at klare kraftig nedbør. Men jorderosionen ville utvivlsomt have været langt mere omfattende, hvis marken havde være pløjet forud for hvedesåning.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.