Aktuelt i marken: Bygbladplet og rodukrudt

Lige nu ses der bygbladplet i vårbyg i de pløjefri marker, og rodukrudtet er på det stadie, hvor det skal behandles.
Bygbladplet i vårbyg efter vårbyg
Her er der angreb af bygbladplet i vårbyg efter vårbyg, der er etableret pløjefrit.

Bygbladplet spredes fra stubrester, så hvor der er reduceret jordbehandling og vårbyg som forfrugt, er der øget risiko for angreb af bygbladplet.

Det afgørende for smittepresset er mængden af halm, der er efterladt på overfladen. Hvor der har været efterafgrøde domineret af vårbyg, kan der også opleves øget smittepres.

Angreb kan udvikle sig hurtigt, så en forebyggende indsats i strækningsfasen er mest effektiv. Når man først ser symptomerne, vil det ofte være for sent at bremse udviklingen.

Man skal især være opmærksom på de mest modtagelige sorter, som er RGT Planet, Applaus og Avenue.


Behandlingsmuligheder
Middelvalg til behandling bliver hæmmet af, at Propulse kun må anvendes en gang pr. sæson, og at der skal være minimum 21 dage mellem behandlinger med Comet Pro.

Angreb kan udvikle sig hurtigt, så en forebyggende indsats i strækningsfasen er mest effektiv. Når man først ser symptomerne, vil det ofte være for sent at bremse udviklingen.

Thomas Jacobsen

Det er netop de to midler, der har den bedste effekt mod Bygbladplet. Næst bedste middel på bygbladplet er Balaya, der kan anvendes med 0,25 l pr ha., men også 0,35 ProlineXpert vil være relevant.


Focus – sorten uden mlo-resistens
Sorten Focus er eneste sort på det danske marked, der ikke har mlo-resistens. Den kan således få meldug, hvilket anden vårbyg ikke kan.

Det er vigtigt at holde sorten under observation, så angreb findes i tide. I registreringsnettet er der ikke fundet meldug i sorten endnu.

Relevant behandling vil være 0,25 Orius.


Sidste udkald for Mustang Forte i rodukrudt
Det er nu, man skal bekæmpe rodukrudt. Hvis man trækker indsatsen til, at tidsler, gråbynke med flere er ca. 25 cm høje, vender saftstrømmen, og så kan Metaxon eller Mustang Forte komme ud i de underjordiske udløbere. Derved opnås en langtidseffekt.

Mustang Forte, 0,75 liter pr. hektar, er overlegen til prisen (cirka 165 kroner pr. liter), men igen skal man være opmærksom på, at midlet kun er godkendt til stadie 32.  Dette stadie er overskredet i flere tidligt såede marker. Husk Mustang Forte har forbehold med efterfølgende afgrøder som bælgsæd, spinat og andre special-afgrøder i 24 måneder efter kørsel. Brug af Mustang Forte mod rodukrudt udelukker kvælstoffikserende efterafgrødeblandinger

Metaxon/U46M, 1,0 liter pr. hektar, er godkendt frem til stadie 39. Største ulempe ved Metaxon/U46M er prisen, som ligger på cirka 200 kroner pr. liter.   

OBS!
Brug af Mustang Forte mod rodukrudt udelukker brug af kvælstoffikserende efterafgrødeblandinger!Hvis man trækker ukrudtsbekæmpelsen til, at tidsler, gråbynke med flere er ca. 25 cm høje, vender saftstrømmen, og så kan Metaxon eller Mustang Forte komme ud i de underjordiske udløbere. Derved opnås en langtidseffekt.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.