Regenerativt landbrug og biodiversitet trak omkring 100 deltagere

Der var omkring 100 deltagere, da Food & Biocluster for nylig inviterede til temadag om regenerativt landbrug og biodivers fødevareproduktion.
Regenerativt landbrug og biodivers fødevareproduktion
En temadag om regenerativt landbrug og biodiversitet trak 100 deltagere til.

50 deltagere fysisk og 50 deltagere online. Så mange tilhørere havde Food & Biocluster trukket til deres temadag i Agro Business Park ved Tjele om regenerativt landbrug og biodiversitet.

Deltagerne kom fra en lang række interesseorganisationer, der arbejder med natur, miljø og landbrug, herunder Seges, Greenpeace, Syngenta, Aarhus Universitet m.fl.

– Vi begynder at tale om at genopbygge nu, og fokus har flyttet sig fra begreber som bæredygtighed og økologi til det regenerative, sagde Knud Tybirk, der er senior innovation manager i Food & Biocluster.

Food & Biocluster er Danmarks nationale klynge for små og store virksomheder, viden-institutioner og andre organisationer inden for fødevare- og bioressourcesektoren.

De store spillere kigger på regenerativt landbrug

Blandt oplægsholderne var Ulla Luhtasela, der er nordic sustainability manager hos Nestlé, og Anna Flysjö, der er senior manager sustainability hos Arla.

Hos begge virksomheder er vejen til 0-udledning, at deres leverandører sænker klimaaftrykket.

– Ingredienserne i vores produkter står for 70 procent af vores CO2-udledning, så det er klart den største kilde, hvor transport, forarbejdning og emballage er en langt mindre del, sagde Ulla Luhtasela

Hos Nestlé skal 20 procent af ingredienserne komme fra regenerativt landbrug i 2025 og halvdelen i 2030.

Begge fortalte om virksomhedernes arbejde med at definere, hvad regenerativt landbrug er, og begge virksomheder er i gang med udviklingen i praksis hos forskellige testværter. Arla har allerede seks danske testlandbrug.

Banken kigger på grønne tiltag

Landechef for landbrug hos Danske Bank, Pernille Stenstrup Christiansen kigger også på kundernes klimaprofil, når der skal lånes penge ud. Det er nemlig kundeporteføljens grønne aftryk, der er afgørende for, om Danske Bank når deres mål om en 0-udledning i 2050.

– Vores klimaaftryk er vores kunders klimaaftryk, sagde landechefen.

En af måderne at få en grønne kundeportefølje ville være at finansiere andre brancher end landbruget.

– Men det vil vi ikke gøre i Dansk Bank. Det, vi i stedet kan gøre, er at differentiere prisen mellem en grøn og en ikke-grøn kunde, og bæredygtige tiltag kan også være tungen på vægtskålen, når der skal lånes penge ud, siger hun.

Fra Bolivias jungle til danske marker

Dagens program bød også på indlæg fra virksomheden Klimamad.dk. De forhandler blandt andet paranødder og Quinoafrø. Begge produkter kommer fra Bolivia og samles og dyrkes af lokale. Konceptet bag Klimamad.dk er, at deres produkter kun høstes, hvor man kan høste dem naturligt uden at påvirke naturen, så man undgår at udlede CO2 under frembringelsen af dem.

Derudover var der indlæg om, hvordan regenerativt landbrug og biodiversitet ser ud i Sverige, og endelig gav naturchef Heidi Holbeck, SEGES, en gennemgang af, hvordan biodiversiteten har de ude på de danske bedrifter.

– Vi har en biodiversitetskrise, sagde hun.

Desværre ser det ikke ud til, at regenerativt landbrug kan ændre på det.

– Regenerativt landbrug kan ikke gøre noget for top-biodiversiteten. De truede arter har nogle helt særlige behov for at leve, men regenerativt landbrug kan gøre noget for mangfoldigheden, sagde hun.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.