FRDK og HIR Skåne inviterer til Åben Pløjefri Mark

Pløjefri dyrkning vinder frem i Danmark, og der er også god interesse i Sverige. Derfor inviterer FRDK og HIR Skåne nu interesserede landmænd til Åben Pløjefri Mark, hvor der er mulighed for at lære mere om dyrkningssystemet.
Anders Malmstöm
Pløjefri landmand Anders Malmström er sammen med HIR Skåne og FRDK vært for Åben Pløjefri Mark. Her ses han i en af bedriftens roemarker.

I Danmark dyrkes hver fjerde hektar i dag uden plov. Der findes endnu ingen officielle tal i Sverige, men planteavlskonsulent og FRDK PløjefriRådgiver Marcus Willert, HIR Skåne, oplever også en stigende interesse.

Derfor har han sammen med den danske, pløjefri forening FRDK taget initiativ til et arrangement, hvor interesserede kan komme og se, hvordan det pløjefri system fungerer. Åben Pløjefri Mark har kørt i Danmark i et par år, men det er første gang, at det afvikles i Sverige.

– Der er mange, der er nysgerrige på systemet, men som også er usikre på, hvordan det fungerer i praksis. Og der er mange myter om pløjefri dyrkning, som vi håber, vi kan komme til livs, siger Marcus Willert.

Det foregår den 4. november hos inspektør Anders Malmström på Trollenäs Gods i Skåne, hvor der har været dyrket pløjefrit i 18 år.

Der dyrkes 1.200 hektar med raps, hvede, sukkerroer, vårhvede og vårbyg. Jorden er fortrinsvist en let lerjord med et lerindhold fra 18 til 65 procent.


Øget fokus
Såvel i Sverige som i Danmark er der øget fokus på den reducerede jordbearbejdning og de effekter det har på såvel klima, miljø og natur. På Borgeby Fältdagar 2025 er temaet  »Mark«

– Jorden er motoren for planteavlen. Vi skal dyrke jorden med helheden i fokus for at kunne håndtere igangværende og fremtidige klimaforandringer og for at kunne øge rentabiliteten i produktionen, siger Marcus Willert, der ser frem til temadagene på Borgeby-messen næste år.


Situationsbestemt jordbearbejdning
Anders Malmström kører et dyrkningskoncept, som han kalder fleksibelt og situationsbestemt. Hans målsætning er, at der kun skal jordbearbejdes under optimale forhold og så lidt og så skånsomt som muligt.

Men ploven kan også tages i brug i visse situationer. Derfor bliver jordbearbejdningen på bedriften tilpasset til den konkrete situation, der er.

For at kunne gøre det, der er nødvendigt i marken, omfatter maskinparken både en Horsch Tiger dybdeharve, en Horsch Joker tallerkenharve, en Väderstad NZ harve og en Horsch Pronto såmaskine. 

FRDK dækker både Danmark, Sverige og Norge, og cirka 10 procent af foreningens medlemmer er svenske eller norske. Det er gratis at deltage men kræver tilmelding til HIR Skåne på deres hjemmeside:

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.