Glem ikke at høste dine CO2e-kreditter

AgreenaCarbon er Europas førende carbon farming-program, og landmænd har gennem de seneste år kunnet høste kontant belønning for regenerative tiltag i form af attraktive CO2e-kreditter fra Agreena. Men hvordan fungerer markedet for CO2e-kreditter? Hvem køber kreditterne? Og hvordan kommer du i gang?

Lad os starte med at definere, hvad en CO2e-kredit er. Kort sagt repræsenterer en CO2e-kredit et ton CO2e reduceret eller fjernet fra atmosfæren via afgrødernes fotosyntese. Når landmænd lader ploven stå, kan CO2e uforstyrret lagres som kulstof i jorden. Landmænd, der deltager i carbon farming-programmer som AgreenaCarbon, kan tjene kreditter for den reducerede og fjernede CO2e, der opnås ved at omlægge til dyrkningsmetoder med reduceret jordbearbejdning. Agreena har over de sidste to år udbetalt mere end 110 mio. kr. til landmænd i hele Europa.

CO2e-markeder forklaret
CO2e-kreditter handles på ét af to forskellige typer markeder, henholdsvis de frivillige markeder og de regulerede markeder. Agreenas kreditter handles på de frivillige markeder og kan købes af virksomheder, der ønsker at kompensere for drivhusgasudledninger, de ellers ville have svært ved at reducere. Konsulenthuset McKinsey anslår i en rapport fra 2021, at de forventer, at det frivillige marked for CO2e-kreditter vil vokse til at være mere end 300 milliarder kroner værd i 2030.

For at kunne generere CO2-kreditter, der kan sælges på de frivillige markeder, skal et carbon farming-program overholde standarder og metoder, der sikrer køberen den klimapåvirkning, der hævdes. Alle Agreenas CO2-kreditter er tredjepartsvalideret af DNV – der er blandt verdens førende inden for klassifikation og certificering – og er ISO-akkrediteret og tilpasset Verras Verified Carbon Standard. Dette sikrer, at kreditterne er af højeste integritet og legitimitet, og at både landmænd og købere kan stole på dem.

Hvem køber CO2-kreditter?
Der har de seneste år været en stigning i efterspørgslen efter CO2e-kreditter med høj integritet på det frivillige marked. Køberne er bl.a. virksomheder, regeringer, NGO’er og enkeltpersoner, der ønsker at kompensere for drivhusgasudledninger, som de ellers ville have svært ved at reducere. Agreenas CO2e-kreditter er en mulighed for virksomheder at støtte de landmænd, der er i gang med omlægningen til reduceret jordbearbejdning, ved at købe deres kreditter på CO2e-markedet.

Sådan kommer du i gang
Dit landbrug kan også få certificeret lagringen af kulstof i jorden og optjene værdifulde CO2e-kreditter med AgreenaCarbon. Ved at indføre en dyrkningspraksis med mindre jordbearbejdning og brug af flere efterafgrøder kan du lagre kulstof i dine marker. Det er nemt at komme i gang, og programmet inkluderer også marker, som allerede har været dyrket pløjefrit (i op til fem år).

Baseret på dine markdata opgører Agreena din bedrifts samlede udledningsreduktion og den opnåede kulstoflagring i jorden. Agreena udsteder derefter verificerede CO2e-kreditter på baggrund af dine beregninger. Du bestemmer selv, om du vil beholde eller sælge dine optjente kreditter. Agreena kan også hjælpe dig med at finde den bedste tilgængelige markedspris.

Er carbon farming noget for dig?
AgreenaCarbon har rundet 2 millioner tilmeldte hektar og er det største program af sin slags i Europa. Programmet er internationalt akkrediteret til at måle, rapportere og verificere reduktioner af drivhusgasemissioner og opbygningen af kulstof i jorden. Deltagelse i et program som AgreenaCarbon giver dig en pålidelig indtægtskilde – samtidig med at du som landmand kan være med til at bidrage til den globale indsats for at bekæmpe klimaforandringer. Fristen for at tilmelde sig programmet og generere kreditter for dette års høst er den 30. juni. Lær mere om din potentielle indtjening og kom i gang ved at besøge agreena.cc/indtjening.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.