Vellykket høring om lagring af kulstof og øget biodiversitet i landbrugsjord

Der blev lyttet intenst og spurgt ind til, hvorfor så lille en andel af de danske landmænd stadig dyrker efter gammeldags principper, når Conservation Agriculture rummer en række indlysende fordele for såvel landmænd som samfund. Dagens høring på Christiansborg var arrangeret i regi af Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg
De tre indlægsholdere ved høringen var (fra venstre): driftsøkonom Jens Toksvig Bjerre fra Agrovi, seniorforsker Jørgen Aagaard Axelsen fra Aarhus Universitet og Søren Ilsøe, næstformand for FRDK.

Baggrund
Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg holdt en åben høring om lagring af kulstof og øget biodiversitet i landbrugsjord. Høringen fandt sted onsdag den 24. april 2019 kl. 9.30-11.00 i Landstingssalen på Christiansborg.
Formålet med høringen var at kaste lys over dyrkningssystemet Conservation Agriculture og mulighederne for lagring af kulstof i landbrugsjord. For at nå Parisaftalens målsætning om en global stigning i temperaturen på højst to og helst 1½ grader er det er nødvendigt at fjerne CO2 fra atmosfæren. En måde er at lagre CO2 som kulstof i landbrugsjord ved brug af dyrkningssystemet Conservation Agriculture.

De tre indlægsholdere ved høringen var: driftsøkonom Jens Toksvig Bjerre fra Agrovi, seniorforsker Jørgen Aagaard Axelsen fra Aarhus Universitet og Søren Ilsøe, næstformand for FRDK og fik hver 20 minutter til at tale om henholdsvis:

  • Potentialet for lagring af kulstof i landbrugsjord med Conservation Agriculture
  • Biodiversitet i agerlandet ved dyrkning efter principperne i Conservation Agriculture sammenlignet med pløjet og harvet
  • Driftsøkonomien ved at dyrke Conservation Agriculture sammenlignet med et pløjet system.

Efter disse indlæg åbnede udvalgets formand, Thomas Danielsen fra Venstre, op for spørgsmålene -herunder også om landmænds dysfunktionalitet.

– Er landmændene ikke ret dysfunktionelle, når de fravælger at dyrke deres jord efter principperne i Conservation Agriculture? Sådan lød et af flere skarpe spørgsmål fra de i alt otte fremmødte folketingsmedlemmer med særlig interesse for lagring af kulstof i landbrugsjord.

Kræver et helt andet tankesæt
Selvfølgelig var der ingen af de tre indlægsholdere, som var enige i, at landmænd er dysfunktionelle blot fordi, de ikke for længst har sendt ploven til jernhandleren og er gået over til at dyrke Conservation Agriculture.

– Men vi har gennem århundreder brugt ploven og ved, hvad den kan. Den er sikker, og landmænd vil helst vise pæne marker frem, hvor grønne ny-fremspirede planter står på rækker i en sort jord, svarede Søren Ilsøe.
Han uddybede med at fastslå, at det kræver nogle store overvindelser at tage skridtet for de fleste, men at mange unge landmænd udviser en meget stor interesse for systemet.

De otte politikere lyttede intenst til de muligheder, Conservation Agriculture rummer for lagring af kulstof i landbrugsjorden, biodiversitet og bedriftsøkonomi for landmændene. De stillede også mange spørgsmål til de tre indlægsholdere.

Se mere på nettet og læs næste FRDKnyt
Alle høringer bliver optaget af Folketingets medarbejdere og er frit tilgængelige på nettet. Det gælder også denne høring om Conservation Agriculture, som kan genses på Folketingets TV-Kanal (link).
Høringen startede kl 9:31, og man kan ved at klikke på “Talere” hoppe frem og tilbage i programmet

  • Se et kort referat fra høringen på denne side.
  • Bilag og præsentationer er også tilgængelige ved Folketinget (link)Desuden har udvalget bedt miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen om at kommentere på de fremlagte bilag. Link.
  • Programmet med nærmere omtale af indlæggene fra Søren Ilsøe, Jørgen Aagaard Axelsen og Jens Toksvig Bjerre kan læses her
  • I maj-udgaven af FRDKnyt vil medlemmerne desuden kunne læse mere om indholdet af høringen og de perspektiver, den rummer.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.