Väderstad præsenterer ny såmaskine til direkte såning

Väderstad Seed Hawk er en ny tand-såmaskine til direkte såning, som bliver præsenterer for første gang nogensinde på Agritechnica til november.
Väderstad Seed Hawk
Väderstad Seed Hawk er en ny tand-såmaskine til direkte såning.

Er man interesseret i direkte såning, så er der spændende nyt fra Väderstad. På Agritechnica har de verdenspremiere på deres nye Seed Hawk tand-såmaskine.

Såmaskinen er egentlig ikke ny, for den har mere end 30 år på bagen. Den stammer fra Canada, hvor den primært har arbejdet på præriejorder.

– Vi har jævnligt haft efterspørgsler på såmaskinen, men den har ikke været egnet til europæiske forhold før nu, hvor den er blevet justeret og tilrettet, fortæller Asger Jørgensen, der er salgschef for Väderstad i Danmark.

Ofte er der langt mere plantemateriale og stubrester i Danmark end på de mere golde jorder på prærien i Canada og USA. Det er maskinen nu er rustet til at klare.

– Den kan blandt andet leveres med en disc foran tanden, som skærer jorden fri til såskæret, fortæller Asger Jørgensen.


Velafprøvet såskær
Noget, der ikke er lavet om, er Seedhawks så-skærs-koncept.

Et Seedhawk såskær er opbygget med to tandskær. Det forreste skær placerer gødningen ved siden af kornrækken, og kan dybdeindstilles individuelt i forhold til efterfølgende kornskær.

Tandskær sikrer en ren furebund og eliminerer risikoen for hair pinning og planterester i sårillen. Da gødningsskæret er dybdesøgende og arbejder dybere, kan det også hjælpe med at trække fugtig jord op og sikrer en ens fremspiring.

Hvert såskær er individuelt ophængt med en hydraulisk cylinder og dybdestyres af kombineret dybde- og pakkerhjul.

– Det er et velafprøvet koncept, og vi ved, at det virker, siger Asger Jørgensen.


Tank med tre rum
Den europæiske udgave af Seed Hawken har også flere tanke. Den kommer en stor tank med tre rum, der giver fuld alsidighed i forhold til frø og gødning.

– Den kan så frø og gødning separat, og der er dermed også mulighed for at så flere forskellige afgrøder samtidigt, siger Asger Jørgensen.

Den nye såmaskine er udstyret med Väderstads Fenix III-udsåningssystem, der sikrer et jævnt flow til så- og gødningsskærene.

Maskinen betjenes via det iPad-baserede kontrolsystem Väderstad E-Control.


Til Danmark næste år
Asger Jørgensen glæder sig til at vise den nye såmaskine frem på Agritechnica, hvor den vises for allerførste gang.

– Vi arbejder selvfølgelig på at få den til Danmark så hurtigt som muligt, og jeg regner med, at vi kommer til at køre demonstrationer med den i løbet af næste år, siger han.

Når såmaskinen kommer til salg på det danske marked, vil den kunne fås i en seks, otte og ni meters udgave.

Seed Hawk tandskær
Et Seedhawk såskær er opbygget med to tandskær. Det forreste skær placerer gødningen ved siden af kornrækken, og kan dybdeindstilles individuelt i forhold til efterfølgende kornskær. Tandskær sikrer en ren furebund og eliminerer risikoen for hair pinning og planterester i sårillen. Da gødningsskæret er dybdesøgende og arbejder dybere, kan det også hjælpe med at trække fugtig jord op og sikrer en ens fremspiring.
Seed Hawk er en velkendt no till-såmaskine, men den er nu i Väderstads udgave opgraderet til europæiske forhold.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.