Artikelforfatter

UDSOLGT! Studietur til Letland/Litauen 11.-13. juni

Vi besøger seks pløjefri landbrug, virksomhed med fremstilling af biostimulanter og faglig minikonference. Bestil inden 11. april.
På gården Vasiliauska drives der 500 hektar hvede, raps, havre og byg dyrket i syv år med direkte såning og syv år med biostimulanter.


Nu er der mulighed for at besøge hele seks veldrevne pløjefri landbrug i Baltikum – nemlig et danskejet i Letland og fem lokalt ejede i Litauen. Flere af dem praktiserer direkte såning, bruger efterafgrøder og biostimulanter til at fremme en sund jord, der giver sunde planter.

Der er også sat nogle timer af til en minikonference med to faglige indlæg, hvor medlemmer af den litauiske forening for pløjefri dyrkning kan møde deltagerne i studieturen.

Undervejs bliver der efter behov oversat til dansk, så alle kan være med. Desuden er der tid til at gå i dybden med det, vi ser og hører – og tid til at snakke med hinanden om alt det, vi finder mest interessant inden for den pløjefri dyrkning.

Rejseleder er journalist Jørgen P. Jensen fra Effektivt Landbrug. Med fra FRDK er tovholder Anne Kjærsgaard Krogh.

Søndag morgen flyver vi fra København til Riga med airBaltic, så vi er fremme kl. 10.40. Vi kører derefter i bus til første besøg hos far og søn Ejvind Gyldenkærne og Anders Zeltagrauds i Aizpute, Letland. De er medlem af FRDK. Frokosten spises hos dem.

Efter ankomsten til Letland i 2003 startede de med at forpagte omkring 700 hektar. Nu driver de lige omkring 2.200 hektar, og lige fra begyndelsen drev de pløjefrit. Afgrøderne er raps, hvede, hestebønner, rug, byg, havre og ærter. Det tilstræbes at tilså alt om efteråret, så markerne er grønne om vinteren. Det betyder, at hvor der skal være vårsæd, sås efterafgrøder. På ejendommen er der et staldanlæg til svin, som er lejet ud. Gylle indgår derfor i gødningsplanen.

Efter besøget kører vi til Panevėžys i Litauen. Det tager godt tre timer, men så er det meste buskørsel også lagt bagude.

Mandag morgen starter med en minikonference, hvor medlemmer af den litauiske forening for pløjefri dyrkning møder deltagerne i studieturen. Efter to indlæg, et fra Litauen og et fra Danmark, er ordet frit til at udveksle erfaring og debattere.

Derefter kører vi til besøg på det første litauiske pløjefri landbrug på Bernotai-gården. Her er 640 hektar hvede, raps, majs, byg på andet år med direkte såning, og tre år med biostimulanter.

Efter besøget er der frokost.

Næste besøg er hos Jonas Venslova, formand for en forening for Conservation Agriculture. Han dyrker 1.000 hektar og har praktiseret direkte såning siden 2014. Afgrøderne er blandt andet vinterhvede, boghvede og hestebønner.

Dagens sidste besøg er på gården Valdas Samėnas. Her er 250 hektar hvede, raps, byg, bønner, ærter og havre på tredje år med direkte såning og tre år med  biostimulanter.

Derfra nogle få kilometer til aftensmad på en flot herregård omkring 30 km fra Panevėžys by, hvor vi får en traditionel, gammeldags ølsmagning efterfulgt af aftensmad. Derfra tilbage til samme hotel som dagen før.

Tirsdag besøger vi først Bioenergy LT. Virksomheden er ejet af Vysniauskas familien, en far og to sønner, der alle deltager i udviklingen af biostimulanter målrettet mod at skabe en sund jord, der giver sunde planter.

Virksomheden blev grundlagt i 2013, beskæftiger i dag 50 medarbejdere i Litauen i eget laboratorie og fabrik, der fremstiller en række forskellige biostimulanter.

Der er eksport til flere end 30 lande – herunder også til Danmark, hvor virksomheden repræsenteres af Danna Aps. Flere forskellige biostimulanter er også med i Landsforsøgene for planteavl.

Fra dette spændende besøg kører vi til to besøg på landbrug.

Det første besøg er hos Krekenava ŽUB (Pušalots division), hvor der er 2.500 hektar hvede, raps, majs, bønner med direkte såning og  strip-till i fire år og fem år med biostimulanter.

Frokost undervejs efter de to første besøg.

Næste besøg er på gården Vasiliauska med 500 hektar hvede, raps, havre og byg dyrket i syv år med direkte såning og syv år med biostimulanter.

Derfra kører vi til lufthavnen i Riga for at flyve hjem.

OBS!

Har du allerede tilmeldt dig studieturen til Letland og Litauen uden at høre noget fra rejsogoplev.dk, kan din tilmelding være gået tabt på grund af midlertidig fejl på hjemmesiden. Derfor venligst:

– Tilmeld igen – og vær sikker på, at du får beskeden: “Tak for din tilmelding. Det er dejligt, at du vil rejse med os, og vi skriver snart til dig. Venlig hilsen rejsogoplev” efter du har trykket på send

– Eller ring/skriv til Niels Damsgaard Hansen på mobil 51 41 71 58 /


Prisen for at deltage i delt dobbeltværelse er 6.325 kroner pr. person inklusiv:

* fly fra København til Riga og retur inklusiv håndbagage,     en kuffert og et måltid hver vej uden øl/vin

* to overnatninger på hotel med morgenmad

* to aftensmad (uden drikkevarer)

* to frokost (uden drikkevarer)

* transport i bus som beskrevet i programmet

* rejseleder, der oversætter til dansk efter behov

Ikke inkluderet:

* personlig erhvervsrejseforsikring (nødvendig for alle landmænd)

* øl/vin til frokost og aftensmad

* tillæg eneværelse 800 kroner pr. person

Sidste frist for tilmelding er:

11. april 2023

– tilmeld nemt på www.rejsogoplev.dk  ved at trykke her

eller brug blanketten bagerst i studieturens program på hjemmesiden

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.