Såmaskine arbejder præcist og hurtigt

Anders Andersen, Jelling, oplever en god etablering særligt af hestebønner og frø med sin Claydon såmaskine. Teknikken er en præcis placering lige der, hvor frøet sås, og ellers ingen jordbearbejdning.
Claydon såmaskine
Anders Andersen, Jelling, sår hurtigt og præcist med sin tre meters Claydon såmaskine. Her sås der hvede direkte i en mark, hvor der har været efterafgrøder. Der er ikke gjort andet end nedvisne med glyphosat.

Når griseproducent og planteavler Anders Andersen har sået et frø, så ligger det, hvor det skal. Hans Claydon såmaskine har grubbet eller skåret en rille, som frøet er placeret i.

Han bruger forskellige teknikker, hvad enten der sås korn, frøgræs eller hestebønner. Såmaskinen har indstillinger og teknik til at klare hver enkelt opgave præcist. Fælles for dem alle er, at det første, der sker i jorden, er, at der køres en grubbetand eller et skiveskær igennem. Dybden kan han selv indstille.

Derefter kommer Claydons karakteristiske A-skær, som også er at finde i Claydon-logoet. Det sikrer, at kernen placeres præcist på begge sider af sårillen og dækkes igen.

– Jeg valgte såmaskinen netop på grund af, at den løsner jorden med grubberen, når der sås, fortæller Anders Andersen, der kører med sin såmaskine på tredje sæson.

Jordløsningen giver både en god afdræningsevne og en løs jord, som rødderne nemt kan vokse i.


Fremragende til hestebønner og frøgræs
Er det hestebønner, der skal sås, monterer han skiveskær og bønne-kit, som sikrer, at frøet kommer ned i de ønskede 10 til 12 centimeter.

– Det er det bedste af det bedste til at så hestebønner, siger Anders Andersen.

Skal der sås frøgræs, bruges der et lille tandskær, og frøet blæses ned i rillen, og det særlige batter board, der lidt fungerer som en dejskraber, dækker de små, fine frø med jord. Frøene sås på hver anden række med kornet indimellem.

– Jeg har aldrig tidligere haft så flotte frøgræsmarker, fortæller han.


Lavt ukrudtstryk
Anders Andersens marker er stort set urørt, når der er sået. Jorden er kun rørt i den rille, hvor skiveskær eller grubbetand har kørt. Resten af marken, som er langt størstedelen af overfladen, er fuldstændig uberørt

– I gamle dage med plov og rotorharvesæt kastede vi rundt med ploven, og det fik virkelig sat gang i ukrudtet. Vi har langt mindre ukrudt i dag, fortæller han.

I efteråret har han striglet marken for at jævne den snittede halm, og kun hvis der er særligt mange planterester efter efterafgrøder eller snegleproblemer, kører han med sin knivharve.

Den minimale jordbearbejdning har givet en langt bedre bæreevne på JB7 lerjorden, som bærer langt bedre oppe end tidligere, da der blev pløjet, harvet og sået med rotorsæt.

Han tromler en del marker efter såning.

– Grubbetanden kan godt rykke sten op, og den efterlader en form for kamme mellem sårillerne, som jeg gerne vil have jævnet. Samtidig får jeg dækket frøet og lukket jorden, så der kommer mindre ukrudt, fortæller han.


Sår med 12 kilometer i timen
Selvom Anders Andersens såmaskine ikke er mere end tre meter bred, så kan han alligevel nå et godt stykke med den på en dag.

Specielt fordi han kan køre 12 kilometer i timen, når han sår korn eller frø, og 10 kilometer i timen, når han sår hestebønner.

– Den er nem at trække, så derfor har den en høj kapacitet, siger han.

Derudover er den lifthængt, så den er nem at vende rundt med i marken, og han kan hurtigt komme fra mark til mark ad landevejen, selvom han skal gennem byen.

– Det er en snild maskine, siger Anders Andersen.


Tidsbesparende
Udover den høje effektivitet i marken så sparer han også enormt meget tid ved ikke at skulle pløje og harve før såning. Den jordbearbejdning, der er nødvendig, klarer såmaskinen i samme arbejdsgang.

– Jeg brugte rigtig meget tid på plov og rotorharve. Det var tungt arbejde, og det var dyrt i sliddele og dieselolie, fortæller han.

Anders Andersen ser også en stor fordel i, at han selv kan passe jorden, hvis griseproduktionen stopper, og næste generation ikke vil være landmænd.

– Så kan jeg passe 220 hektar alene, siger han.

Han havde af nogle omgange leget med det pløjefri system.

– Vi gik lidt til og fra og prøvede lidt, fortæller han.

Men da valget faldt på den nye Claydon såmaskine, droppe han ploven og gik all-in på den reducerede jordbearbejdning.


Bygget af en landmand
Maskinen er efter Anders Andersen mening meget enkelt opbygget.

– Der er fire smørenipler. En til hvert hjul. Dem smører jeg en gang i sæsonen. Der er ikke mange lejer, der skal passes, eller dele der bliver slidt, siger han.

Det er den engelske landmand Jeff Claydon, der har bygget såmaskinen.

– Man kan godt se, det er en landmand, der har bygget den, for den fungerer rigtig godt i praksis, siger Anders Andersen med et smil.

Anders Andersen, Jelling
Anders Andersen gik direkte fra plov til direkte såning. Det har han ikke fortrudt. Han har de samme udbytter, men langt færre omkostninger – og en langt sundere og mere robust jord.

Frøgræs sået med Claydon
Anders Andersen fremhæver særligt Claydon såmaskinens evne til at så hestebønner og som her frøgræs. Skal der sås frøgræs, bruges der et lille tandskær, og frøet blæses ned i rillen, og det særlige batter board, der lidt fungerer som en dejskraber, dækker de små, fine frø med jord. Frøene sås på hver anden række med kornet indimellem. – Jeg har aldrig tidligere haft så flotte frøgræsmarker, fortæller han.

Feltendal

  • Beliggende i Vindelev ved Jelling
  • Ejet af Anders Andersen, som er fjerde generation
  • 425 søer med produktion af 13.-14.000 smågrise årligt plus en smule slagtesvin
  • 220 hektar
  • Dyrker hestebønner, frøgræs, havre, vårbyg, vinterbyg, hvede og raps
  • Blander selv foder til grisene
  • 100 procent pløjefrit siden 2021
  • Maskinliste:
    • Claydon Hybrid Fertilizer 3 meters såmaskine med frøkasse og gødningsplacering
    • Claydon TerraStar 6 meter knivharve
    • Claydon halmrive

Del denne artikel

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.