Pløjefri landmænd landet rundt inviterer i marken

FRDK inviterer i år til Åben Pløjefri Mark otte forskellige steder i landet. Antallet af arrangementer er udvidet fra fem til otte styk på grund af stor interesse.
Åben pløjefri mark hos Bent Jepsen
FRDK gentager succesen Åben Pløjefri Mark fra sidste år

Antallet af pløjefri landmænd i Danmark stiger, og i dag dyrkes hver femte hektar uden plov.

Den stigning mærker man også hos Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK), som har oplevet en medlemstilgang på næsten 10 procent på et år.

Sidste år inviterede foreningen til Åben Pløjefri Mark for første gang, og næsten 300 landmænd deltog i arrangementerne, som blev afholdt fem steder over hele landet.

– Vi var helt overvældede over den store interesse, og derfor har vi besluttet at udvide til otte arrangementer i år, siger formand for FRDK, Henrik Terp.

Åben Pløjefri Mark afvikles i løbet af maj måned i samarbejde med en række lokale PløjefriRådgivere fra Agrovi, Patriotisk Selskab, Landbrugsrådgivning Syd, Velas, Fjordland og Vestjysk.


Pløjefri dyrkning gør jorden og økonomien sund
Der er mange landmænd, der er interesserede i det pløjefri dyrkningssystem, som har mange fordele. Der ligger blandt andet en stor tids- og brændstofbesparelse i systemet.

Jorden ændrer sig og får en anden krummestruktur og stabilitet, som blandt andet betyder, at den nemmere både holder på vandet i tørre perioder og afdræner i våde perioder.

Pløjefri landmænd bliver ofte også overraskede over, hvordan livet i jorden og jordens sundhed bliver bedre. Blandt andet kommer der flere regnorm, som har mange funktioner i jorden.

– Kort sagt får man en sund jord, som giver sunde afgrøder, siger Henrik Terp.


Myter skal aflives
Desværre florerer der også en masse myter om pløjefri dyrkning. En af formålene med Åben Pløjefri mark er også at komme dem til livs.

– Myter skyldes ofte, at nogle landmænd har kastet sig hovedkulds ud i systemet uden at have de grundlæggende principper på plads. De har brændt sig, og derfor er der opstået myter som for eksempel, at man ikke kan styre græsukrudtet, at udbytterne falder, og kemiforbruget stiger. Men det er bare myter, fortæller Henrik Terp.


Gode råd til god opstart
For at få interesserede rigtigt i gang består programmet af faglige input fra landmanden selv, en PløjefriRådgiver og FRDK.

Der vil først være en præsentation af den pløjefri bedrift, der lægger rammer for arrangementet. Landmanden fortæller, hvordan han kom i gang, og hvad han har lært undervejs.

Derefter er der indlæg ved en PløjefriRådgiver, der kommer med gode råd til, hvordan man kommer i gang med det pløjefri system.

FRDKs faglige medarbejder vil derefter fortælle om, hvordan man får succes med efterafgrøder, som sammen med sædskifte er en af hjørnestenene i det pløjefri system.


Åben Pløjefri Mark

  • Onsdag den 3. maj kl. 13-15: Anders Falk Rasmussen, Marrebæk Tværvej 5, 4873 Væggerløse. Tilmelding her
  • Torsdag den 4. maj kl. 13-15: Gyldensteen Gods, Gyldensteensvej 101, 5400 Bogense. Tilmelding her
  • Tirsdag den 9. maj kl. 13-15: Morten Meilandt Petersen, Frifeltvej 40, 6780 Skærbæk (Grovfoder) Tilmelding her
  • Onsdag den 17. maj kl. 13-15: Ivan Madsen, Sindballevej 7, 7130 Juelsminde – Tilmelding kommer senere
  • Onsdag den 24. maj kl. 13-15: Mathias Højgaard Nielsen, Fiskbækvej 17, 7620 Lemvig – Tilmelding kommer senere
  • Tirsdag den 30. maj kl. 13-15: Laurids-Erik Andersen, Pumpestation Nord, Langkjærvej 11, 6900 Skjern – Tilmelding kommer senere
  • Onsdag den 31. maj kl. 11-13: Michael Aarestrup, Vinkelvej 248, 8800 Viborg – Tilmelding kommer senere
  • Onsdag den 31. maj kl. 13.30-15.30: Bathau Holstein, Batum Hedevej 8, 8830 Tjele – Tilmelding kommer senere

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.