Olieræddike-sorten passer på kartoflerne

Kartoffelavler Hans Jørgensen, Videbæk, vælger sin olieræddike-sort med omhu for at passe på sine højværdiafgrøde.
Kartoffelavler Hans Jørgensen, Egerisgaard sydøst for Videbæk, har valgt olieræddike-sorten Valencia. Det er ikke den billigste sort, men den beskytter kartoflerne mod nematoder.

Særlig forud for højværdiafgrøder som kartofler og roer, er det naturligvis vigtig at kunne få fat i efterafgrøder, der forbedrer jorden på mange parametre.

Hans Jørgensen, Egerisgaard sydøst for Videbæk, dyrker cirka 300 hektar med kartofler. Med et så stort areal med kartofler vælger han ikke bare nogle tilfældige efterafgrøder.

I ShopFRDK kan vælges flere forskellige sorter, men sorten Valencia skiller sig ud som en ny sort, der opfylder ønsket om en sort, der hæmmer nematoder i såvel kartofler som roer. Valencia er derfor heller ikke den billigste sort.

Det var derfor oplagt for Hans at vælge Valencia og udså den i renbestand. Midt i oktober er der en fin bestand, og der er god vækst i olieræddiken.


Olieræddike er ikke bare olieræddike
Olieræddike som efterafgrøde er meget brugt, hvilket betyder, at forædlerne gør en indsats for at forædle sorter med forskellige egenskaber. 

I ShopFRDK findes der fire forskellige sorter. Se sorterne her

Udover Valencia er der Arena, som et resistent mod roecystenematode. Den er dansk produceret og blomstrer tidligt.

Der er også Bille, som ligeledes er dansk produceret, og som blomstrer sent.

Derudover er der Rufus, der også blomstrer sent. Det er den billigste sort.

Nogle ønsker blot en billig efterafgrøde, og andre ønsker sorter med egenskaber, der for eksempel hæmmer sygdomme, der kan genere den efterfølgende afgrøde.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.