Nystartet maskinhandler satser på maskiner til pløjefri dyrkning

Carsten Mouridsen startede sidste år MidtVest Maskiner, der har et bredt udvalg af harver til pløjefri dyrkning og såmaskinen Falcon. En såmaskine der både kan så direkte i strip-till og bredså i harvet jord.
Carsten Mouridsen startede sidste år MidtVest Maskiner, der har speciale i redskaber til pløjefri dyrkning.

Det har altid handlet om landbrugsmaskiner for Carsten Mouridsen.

Først som barn på et landbrug og senere hen som landbrugsmaskinmekaniker, som medhjælper på et høsthold i Australien og som medejer af en maskinstation. I januar 2023 startede han maskinhandlen MidtVest Maskiner, der ligger ved Skjern i Vestjylland.

Passionen for maskiner har aldrig involveret en plov.

– Det har aldrig sagt mig noget, men pløjefri dyrkning er til gengæld rigtig spændende, og det giver så mange fordele, fortæller Carsten Mouridsen, der oplevede farbare, robuste marker og besparelserne helt tæt på, da han kørte maskinstation.

Med den stigende interesse for reduceret jordbearbejdning og egen interesse var det derfor naturligt, at valget faldt på maskiner fra det tjekkiske firma Farmet. Også her er ploven droppet og fokus flyttet over på reduceret jordbearbejdning.

– Jeg synes, det er et overset mærke, fordi det har en meget høj kvalitet, siger maskinhandleren.


Nyt mærke i Danmark
Han så tilfældigvis en video på Youtube fra England, hvor den lyseblå Farmet harve var i aktion på en engelsk bedrift, og han kontaktede firmaet.

De manglede en importør i Danmark og var på jagt efter nye markeder, da der var ubrudt krig i Ukraine.

Carsten Mouridsen importerer også mærket Zanon, som har et bredt program af slagleklippere til blandt andet afpudsning af brakarealer.


Harver i alle afskygninger
Farmets harve-program omfatter 20 forskellige modeller af dybdeharver, såbedsharver og discharver helt op til 12,5 meter og grubbere. Dem er der allerede solgt nogle stykker af til danske landmænd.

Carsten Mouridsen koncentrerer sig om særligt to harver: discharven Softer og dybdeharven Triolent.  

– Discharven er kernen i en etableret, pløjefri bedrift. Den kan blandt andet bruges til at så efterafgrøder og lave falsk såbed, siger han.

Dybdeharven er der mange, der starter med som supplement til ploven, hvis folk begynder at snuse til pløjefri dyrkning. På den måde kan de bruge den såmaskine, de har. Den er også god til sandjord, der skal løsnes, og god til opblanding af plantemateriale i jorden, siger Carsten Mouridsen.

Både discharver og dybdeharver kører demo her i foråret.


Unik såmaskine
I Farmets program findes såmaskinen Falcon Pro. En såmaskine, der ifølge Carsten Mouridsen skiller sig væsentligt ud fra de andre såmaskiner på markedet.

Falcon Pro er en modulopbygget såmaskine, hvor man forrest har en jordbearbejdningssektion med gødningsplacering, som hænger i en lift for sig selv. Dette giver mulighed for at udskifte frontsektionen på kort tid, så man for eksempel har en frontsektion med tænder, der går dybt i til rapssåning direkte i stubben og har en almindelig disc sektion til kornsåning i harvet jord.

En anden unik detalje er muligheden for at sideforskyde såsektionen en halv såafstand, således at hvor man normalt har den dybdegående tand til at være imellem såskærene, kan man flytte den sidevejs, så hver anden såtud kører lige oveni, hvor tanden har løsnet. Dette er tiltænkt til rapssåning, hvor pæleroden gerne vil kunne arbejde ubesværet nedad.

– Det er en stor fordel, at man ikke er nødt til at tilkøbe ekstra såbjælke, siger Carsten Mouridsen

Såmaskinen har foruden gødningstanken en opdelt såtank med to udmadere og 2 fordelere på såsektionen, så man kan så korn med udlæg af frøgræs på hver anden såtud, samdyrke forskellige afgrøder, eller så raps med companion crops. Men kan selvfølgelig også så kun med den ene tank, hvis man ønsker en større rækkeafstand eller så samme afgrøde over hele bredden.

Lige nu kører der en Falcon såmaskine hos en planteavler på Horsens-egnen, og det vil være muligt at få maskinen demonstreret enkelte steder.

Falcon Pro såmaskinen er en særdeles alsidig maskine, der kan så i både ubehandlet og harvet jord.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.