Nye tider for efterafgrøder i majs

Snart vil flere grovfoderproducenter end i dag have efterafgrøder i deres majs på grund af nye krav, og samtidig er der åbnet op for kvælstoffikserende arter i efterafgrøderne. FRDK undersøger derfor nu, hvordan grovfoderproducenterne kan få mest ud af det.
Testblanding majsefterafgrøder Erik Sandal Serradel
Serradel, der er en del af ærteblomstfamilien, samler kvælstof til næste afgrøde.

Et nyt EU-krav om sædskifte betyder, at mælkeproducenter, der dyrker majs efter majs, skal have en afgrøde ind i mellem. Det krav kan landmændene opfylde ved at have en efterafgrøde i majsen.

En stor del af de danske grovfoderproducenter har i forvejen krav om efterafgrøder på grund af miljøregler, men nu kommer flere altså til.


Vækker majsjord til live
Men grovfoderprocenterne skal ikke være så kede af at få efterafgrøder med i deres sædskifte. Det mener Erik Sandal, der er PløjefriRådgiver og bestyrelsesmedlem i FRDK.

– Dyrkning af majs efter majs er meget hårdt ved jorden, og der kan efterafgrøder være med til at give mere liv i jorden i form af mere organisk materiale med mere, siger han.


Henter kvælstof
Samtidig er lovgivningen omkring bælgplanter i efterafgrøder blevet lempet, så en række arter nu er tilladt i de lovpligtige efterafgrøder.

– Vi skal have undersøgt nærmere, hvor meget kvælstof en efterafgrøde kan hente i et grovfodersædskifte. I et kornsædskifte, der ikke har set husdyrgødning længe, kan vi hente rigtig meget, men vi ved ikke, hvor meget vi kan hente i grovfodersædskiftet, siger Erik Sandal.


FRDK tester ny majs-efterafgrøde
FRDK har i denne sæson testet en efterafgrødeblanding bestående af serradel, blodkløver, cikorie og rajgræs.

Serradel er ikke på listen over godkendte arter i de pligtige efterafgrøder, og prisen for blandingen ligger på nuværende tidspunkt (22. september) på omkring 600 kroner pr. hektar.

– Nu har vi gjort os nogle erfaringer, og så skal vi tilbage på værkstedet og se, hvor vi skal have justeret, siger Erik Sandal.

På Agri Nords Grovfoderdag i Himmerland præsenterede Erik Sandal blandingen.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.