Af:

Ny turbodisc til Multiva såmaskiner

Multiva tilbyder nu et nyt frontredskab til 3 og 4m såmaskiner.
Multiva
Arbejdsdybde og aggressivitet justeres trinløst og hydraulisk fra traktoren og kan dermed tilpasses de lokale forhold.

Et Ø381mm bølgeskær (turbodisc) er monteret foran hvert såskær, målrettet direkte såning (no-till). Skæret sørger for at åbne jorden og skære for forud for såskæret og mindske risiko for at trække afgrøderester ned i sårillen.

Bølgeskæret fjerner eventuelle stubrester, snittet halm og andet materiale og dermed undgås hair-pinning, hvor såsæd kommer til at ligge sammen med planterester. Dette sikrer, at såsæden placeres i komprimeret jord på fast og fugtig bund. Ved hairpinning ligger kernen ovenpå stubrester – der er ingen eller lille jordkontakt og fremspiringen reduceres.

Specielt indenfor Conservation Agriculture er det vigtigt med minimal jordforstyrrelse. Ved montering af Turbodisc sker der kun bearbejdning i smalle bånd omkring sårækkerne og der kan bibeholdes et dække af jorden enten med afgrøderester eller efterafgrøder imellem sårækkerne.

Yderlige kan nævnes andre fordele, såsom mindsket udtørring af såbedet samt en forventelig reduktion i andel fremspiret græsukrudt mv. Udformningen af skiven sikrer også en mild jordbearbejdning, så knolde og lignende skæres og neddeles.

Skiveskæret er monteret ret i kørselsretningen, hvilket medfører et meget beskedent trækkraftsbehov. Angrebsvinklen bidrager ydermere til minimalt slid og deraf lave omkostninger.

Turbodisc kan nemt afmonteres hvis udstyret ikke ønskes anvendt.

Turbodiscs er monteret parvis i et kraftigt ophæng med vedligeholdelsesfrie lejer. Turbodisc er målrettet Forte EVO og eForte såmaskinerne, men kan også monteres på tidligere modeller.

Turbodisc kan eftermonteres på såmaskiner udstyret med hydr. planerplanke, yderligere tilbydes en komplet løsning til maskiner uden dette udstyr.

Del denne artikel

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.