Ny rækkesprøjte klarer ukrudtet i strip till-system

Hos planteavler Christian Wibholm, Liselund Gods ved Stubbekøbing, bliver roerne strip till-sået, og en ny Steketee rækkesprøjte skal klare ukrudtet.
Steketee rækkesprøjte
Sukkerroeavler Christan Wibholm dyrker sine roer på række. De bliver strip till-sået, og ukrudtet klares med en rækkesprøjte.

Christian Wibholm vil gerne dyrke sin jord med så lidt forstyrrelse af jorden som muligt. Derfor er han begyndt at se sine roer på række. Rillerne laves med en Stripcat, og frøene sås med en majssåmaskine.

Rækkesåningen har den store fordel, at det sikrer en markant bedre bæreevne i jorden. Der kommer mindre ukrudt og færre sten op, og det er god plads til store mængder plantemateriale mellem rækkerne, og der er ingen hair pinning.

Men der er en ulempe.  

– Da jeg sidste år forsøgte mig med strip till-dyrkning af sukkerroerne, blev det hurtigt klart for mig, at det ikke ville kunne lade sig gøre at radrense. Dels på grund af store mængder plantemateriale mellem rækkerne, men også på grund af områder med mange sten.

Derfor har han investeret i en Steketee 12/18-rækket rækkesprøjte.


Skal bruges i roer og spinat
Sprøjten er forsynet med dobbelt fronttank og to Isobus-styrrede sprøjtelinjer, så der kan udbringes forskellige midler i og uden for rækken eller gødning i rækken og planteværn imellem rækkerne.

– Det ultimative mål er at kunne bruge Roundup imellem rækkerne. Jeg vil i år køre små forsøg i roer og spinat for at finde ud af, hvad sprøjten virkelig kan bruges til. Fronttanken bruges også til placering af flydende gødning på roesåmaskinen. Og skal også bruges sammen med Stripcat’en, fortæller Christian Wibhom.


Klarer også ukrudt i frøgræs
Maskinen er forberedt til også at kunne køre i frøgræs. Ved at flytte hver anden række cirka 16,6 centimeter kan der monteres ekstra enheder, så det passer med græsfrøet udlagt på hver anden sårække, altså 33,3 centimeter.

Sprøjten er monteret med et mulitispektralt kamera, som kan se forskel på forskellige grønne farver, men også andre farver, for eksempel rød.- Det har jeg valgt for, at jeg også kan køre på marker, som jeg ikke selv har sået. Ulempen er så, at der skal være en grøn række før jeg kan køre, siger Christian Wibholm.

Christian Wibholms bror Niels Wibholm er også meget interesseret i at reducere jordbehandlingen til et minimum. Det er ham, der har investeret i den 12-rækkede Stripcat, som brødrene skal bruge til såning af raps og strip tilling foran roer og spinat.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.