Ny jordekspert med hang til biologi

SEGES’ nye specialkonsulent i jord og dyrkningssystemer, Rasmus Emil Jensen, er særligt specialiseret indenfor biologi, og han vurderer, at biologiske løsninger får en langt mere fremtrædende rolle i fremtidens landbrug.
SEGES’ nye specialkonsulent indenfor jord, Rasmus Emil Jensen, er specialiseret i biologi, og han vurderer, at det får en stor rolle i fremtidens landbrug.

Svampe, der inficerer insekter og overtager styringen af dem, og svampe der kan øge planters sundhed. Dét er et område, som SEGES’ nye specialkonsulent i jord og dyrkningssystemer Rasmus Emil Jensen brænder for.

Den nye jord-ekspert har specialiseret sig på sit felt både i sit speciale som agronomstuderende ved Københavns Universitet og senere i sin ph.d. fra Aarhus Universitet.

Og netop biologien i såvel planter som jord og insekter har han rig mulighed for at arbejde med i sit nye job i afdelingen Planter og Miljø, Jord & Dyrkningssystemer, hvor der arbejdes med blandt andet sund jord, regenerativt landbrug og biokul.

– Det er helt klart et område i vækst, for de kemiske løsninger er under pres. Der er f.eks. efterhånden meget få skadedyrsmidler, der er tilbage, siger han.

Et nyt og uprøvet område

Der er altså potentiale i de biologiske løsninger, og der er mange kræfter på spil i biologien. Derfor opfordrer Rasmus Emil Jensen også til forsigtighed med brugen.

– Når man har set, hvordan en svamp kan inficere insekter og samtidig kan finde sig rigtig godt til rette inde i en plante, så får man respekt. Det er ikke utænkeligt, at mikroorganismer, man tilfører, kan rykke på nogle balancer, siger han.

Men selvom effekten kan være stor, så er det stadig et uudforsket område i forhold til midler, der er til salg på markedet.

– Det er ikke helt modent til brug på marken endnu, siger Rasmus Emil Jensen.

Mikrobiologi og IPM-værktøjer er fremtiden

Han er dog ikke i tvivl om, at biologien er kommet for at blive, og den kommer til at erstatte kemien, selvom den er langt fra lige så effektiv.

– Med biologien kan vi løse noget af problemet, men derudover er vi nødt til at have hele IPM-værktøjskassen i brug, siger han.

Biologien er et af flere arbejdsområder

Selvom biologien er Rasmus Emil Jensens hjerte mest nært, så arbejder han med en bred vifte af opgaver.

– Det mikrobielle er kun en gren af det. Jeg arbejder overordnet med bæredygtige systemer og sunde, gode tiltag, der øger jordens sundhed, som skal udbredes til landmændene, siger han.

Et af de systemer er for eksempel conservation agriculture.

– Vores jord er under pres. Den skal løse rigtig mange ting. Den skal sørge for reduktion af udledning af klimagasser, den skal levere fødevarer, biodiversitet og miljø, samtidig med at den skal kunne tage imod alt det vand, der kommer og holde på vandet når det er tørtsiger han og peger på CA, som et godt værktøj til at løse nogle af de udfordringer.

– Men kan vandet ikke komme væk på grund af høj vandstand, hjælper end ikke CA, tilføjer han. Rasmus Emil Jensen har blandt andet været med til at redigere den seneste udgave af folderen Succes med CA.

Find folderen her

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.