Ny droneteknologi kan give besparelser på ukrudtsbekæmpelse

Den nye droneteknologi Cultiwise kan meget præcist spotte både græs- og rodukrudt, så bekæmpelsen kan blive præcis og uden spild.
Cultiwise drone
Det nye Cultiwise-system optager knivskarpe billeder og genererer RTK-kort til brug i traktoren

Knivskarpe billeder taget med en drone, hvor grønt ukrudt kan skelnes fra grønne afgrøder. Det præsenterede Michael Andersen, servicekonsulent hos Brøns Group, ved en markdemonstration for nylig.

Brøns Group har forhandlingen af den nye teknologi, der meget præcist kan udpege, hvor i marken der er problemer.

Billederne tages af en drone med kamera, der tager meget detaljerede billeder. Drone-føreren programmerer den rute, som dronen skal flyve, og efter 5,5 minutter har den affotograferet små 4 hektar.

Dronen har RTK-udstyr og via et software-program sendes dataene til en PC, så det kan lægges ind i traktoren og spot-sprøjtes netop dér, hvor behovet er.

– Teknologien kan være relevant for større landbrug, maskinstationer og planteavlskontorer, siger Michael Andersen, der også kunne oplyse, at man skal slippe omkring 250.000 kroner for det nye system.


Potentiale for store besparelser
Planteavlskonsulent og PløjefriRådgiver i FRDK-regi Finn Jensen, Planteavlskonsulenten, vurderer, at der er et stort potentiale for besparelser ved at bruge den nye teknologi. Især dér, hvor der er store problemer med tidsler, agerpadderokke eller kvik.

– Hvis vi kan bekæmpe problemområder præcist hvert år, så er der en del at spare, for vi har ikke så mange andre muligheder end det rette middel i rette dosering til rette tid, siger han.

Potentialet er endnu større, hvis dronen kan skelne grønt fra grønt og finde græsukrudt i en frøgræsmark og for eksempel finde agerrævehale i blomst.

– Vi har ikke forsøg i Danmark, der viser, at den kan, men i udlandet har vi set, at den har kunnet skelne gold hejre fra engrapgræs. Som hovedregel kan den se forskel på det, som øjet kan se forskel på, siger Michael Andersen.


Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.