L&F svigter landbruget med skævt klima- og miljøfokus

Med conservation agriculture kan landbruget reducere klimaudledningen med en betydelig mængde klimagasser og levere på miljøkrav og biodiversitet. Derfor undrer det formand for Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark, Henrik Terp, at L&F undlader at italesætte virkemidlet på årets delegeretmøde.
Henrik Terp
Formand for FRDK, Henrik Terp, vurderer, at landbruget kan nå langt længere i klimakampen ved at kigge på, hvordan vi dyrker vores jord. Det fokus savnede han i dag på L&F’s delegeretmøde, hvor formand Søren Søndergaard ellers opfordrede til at være nysgerrig. – Det kunne man med fordel være på carbon farming, lyder det fra FRDK-formanden.

Lad os dyrke mulighederne, stod der på store bannere på væggen i Herning Kongrescenter, hvor L&F i dag holdt delegeretmøde. Lad os være nysgerrige, sagde formand Søren Søndergaard fra talerstolen.

Det er formand for Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK) helt enig i, og han opfordrer derfor L&F til også at være det, når det gælder klimavirkemidler.

Hvis L&F var nysgerrig på conservation agriculture (CA) og begrebet carbon farming, ville de opdage, at dyrkningssystemet kan hente to millioner ton CO2-ækvivalenter om året i klimareduktion.

– Det er næsten 25 procent af det samlede antal ton, som landbruget skal reducere sin udledning med inden 2030. Alle ton skal med, hvis vi skal nå i mål, siger Henrik Terp, der i dag deltog i delegeretmødet.

Han har kigget langt efter conservation agriculture som klimavirkemiddel i L&F’s klimavirkemiddelkatalog, og det blev heller ikke nævnt på dagens delegeretmøde, selvom emnet fyldte meget blandt både gæstetalere og delegerede. Det undrer ham.

– Det er et virkemiddel, man satser på i EU som klimavirkemiddel, så det kan også virke her i landet, siger formanden.


CA virker også på miljø og biodiversitet
Vicestatsminister, økonomiminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) pegede på vandplanerne, som en stor udfordring, der rammer landbruget i de kommende år. En udfordring, som ifølge ministeren, bliver større end CO2-afgiften.

Også her er conservation agriculture et effektivt værktøj.

– CA minimerer risikoen for vand- og vinderosion og giver dermed en mindre risiko for næringsstof- og partikeltab til miljøet, siger Henrik Terp.

Han er overbevist om, at biodiversitet er endnu et område, der bliver en udfordring for landbruget.

– Det område kommer landbruget også til at levere på i fremtiden, og med CA opnår landbruget en langt større biodiversitet. Det giver markant flere insekter, fugle og dyr over jorden og et større mikroliv under jorden af regnorm og insekter, siger han.


Lavthængende frugt
I sidste ende er CA en kæmpe fordel for landmanden, vurderer FRDK. De sparer tid og udgifter til brændstof og maskiner og får en mere dyrkningssikker jord.

– Det er helt forfejlet, at landbruget ikke griber denne lavthængende frugt. I dag dyrkes hver femte hektar allerede pløjefrit, så vi er godt på vej, siger Henrik Terp.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, understregede fra talerstolen, at de udfordringer, erhvervet står overfor, kræver nytænkning og omstilling.

– Det er rigtigt, og vi er især nødt til at kigge på den måde, vi dyrker vores jord på, siger Henrik Terp.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.