De er der alle sammen. Honningurt, olieræddike, vintervikke og blodkløver. Arterne i ShopFRDKs nye lovpligtige efterafgrødeblanding med kvælstoffikserende arter.
Griseproducent og CA-landmand Martin Molbo er i marken for at se til blandingen, som han har sået på 34 hektar ud af sine 500 hektar. Han dyrker vinter- og vårbyg, hvede, havre, hestebønner, frøgræs og raps, og al kornet samt hestebønnerne bruges til foder til en griseproduktion med søer og smågrise.
Kvælstoffabrikken er kommet rigtig godt fra start, og til vinter vil han vurdere, hvor meget han kan skære ned på kvælstoftildelingen til foråret, når han har set, hvor godt de klarer sig. Han får automatisk et træk på 50 kilo N pr. hektar på grund af blandingens kvælstoffikserende effekt.
– Jeg satser på at kunne spare på gødningen til vårafgrøderne, men nu må se, hvor godt de klarer sig, siger han.
Etableret med tallerkenharve
Kvælstoffabrikken er sået på tre forskellige tidspunkter: den 1. august, den 6. august og den 17. august. De er etableret med en tallerkenharve, der har bearbejdet jorden helt øverligt i to centimeters dybde.
Frøene er fordelt efter harven og derefter trykket lidt ned med en pakkevalse.
Jordforbedrende egenskaber
Udover kvælstof får Martin Molbo også en række andre fordele af blandingen.
– Honningurt, vintervikke og blodkløver bidrager med deres overfladiske trævlerødder til et bedre muldlag i det øverste jordlag, og olieræddiken bryder jorden og går i dybden, forklarer planteavlskonsulent og specialist indenfor conservation agriculture, Frederik Larsen, Agrovi.
Honningurten har desuden den egenskab, at den vedligeholder Mykorrhiza-svampen, og der er nogle, der mener, at honningurt også kan gøre mere fosfor tilgængeligt.
– Men det er vist mere en teoretisk mulighed end en helt reel effekt, siger konsulenten.
Vi følger Kvælstoffabrikken
FRDK følger spændt Kvælstoffabrikkens første sæson hos en række af vores medlemmer, der fik sikret sig blandingen. Har du også sået Kvælstoffabrikken? Så hører vi gerne fra dig. Kontakt journalist Anne Kjærsgaard Krogh på telefon 3066 0220 eller