Kørsel i våd jord ødelægger både jord og udbyttepotentialer

Det er bedre at vente med at så end at få et dårligt såbed og lave alvorlige pakningsskader, der giver problemer i flere år frem og ødelægger årets udbyttepotentiale.
Køreskade pakningsskade
Har jorden været udsat for struktur- eller pakningsskader, kan FRDKs efterafgrødeblanding FRDK Sund Jord-løsning være en mulighed

Selvom foråret endelig er kommet, betyder det ikke nødvendigvis, at det er tid til at køre i marken alle steder.

Marts blev en rekordmåned hvad nedbør angår, og markerne er mange steder ikke tjenlige endnu. De har et ekstremt højt vandindhold og bæreevnen er dermed dårlig.

FRDKs faglige ekspert Annette Vestergaard råder derfor til, at man venter. Også selvom det kan være frustrerende.

– Pakningsskader er flereårige og giver problemer i mange år fremover. Blandt andet vil afdræningsevnen være påvirket. Også til næste år, siger hun.


Udbyttet bliver mindre
Kørsel i en våd mark giver desuden helt andre problemer her og nu. Pakningen vil også bremse røddernes mulighed for at udvikle sig.

– Det vil give dårligere udbytter, siger Annette Vestergaard.

Det koster også udbytte at komme forbi tidspunktet for rettidig såning. Derfor kan man prioritere at så først og bringe gyllen ud senere. Såmaskinen skader trods alt mindre end den tunge gyllevogn.

– Men husk på, at sen såning og gylleudbringning kun giver ulemper i år. Pakningsskader giver ulemper i mange år, siger hun.


Dårligt såbed
Pakningsskader er et problem i alle dyrkningssystemer, og skaderne når langt forbi pløjedybde. Men pløjefri landmænd vil også få et dårligt og ujævnt såbed, hvis der er lavet store skader i marken.

– Vi får en uens sådybde, som forringer fremspiringen. Mine erfaringer som pløjefri konsulent er, at den gode etablering er afgørende i det pløjefri system, siger hun.


Et par dage kan være nok
Det kan, ifølge Annette Vestergaard, være nok at vente et par dage med at køre i marken. Hun foreslår, at man går en tur i marken og tjekker jordens bæreevne og vandindhold på udsatte steder, inden de store maskiner indtager marken.

– En tur med spaden og måske et par dages ekstra tørvejr er nok, siger hun.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.