Samarbejde om afprøvning af efterafgrøder til grøntsager

Hortiadvice og FRDK samarbejder i år om afprøvning af efterafgrøder tilpasset grøntsagssædskifter. Der er blandt andet fokus på god vinterfasthed af efterafgrøderne.
Sandhavre og den vinterfaste ærtesort Arkta er kommet hurtigt fra land. Det er imponerende, at de kvælstoffikserende knoldbakterier allerede er dannet 19 dage efter såning. Foto 5. september fra arealet ved Dangrow.

Dyrkning af grønsager er ofte præget af meget jordbearbejdning og kørsel i marken. Det foregår til tider også under ugunstige forhold. Gode efterafgrøder kan medvirke til at bevare frugtbare jorde.

Formålet med årets afprøvninger er primært at danne grundlag for, at grøntsager til foråret kan etableres uden intensiv jordbearbejdning. To arealer er tilsået. Hos Gyldensteen ved Bogense, skal der næste år dyrkes løg. Hos Dangrow ved Bjerrringbro, skal der næste år være kål på afprøvningsarealet. Der vil eventuelt blive tilsået endnu et areal med vinterfaste arter.

Forskellige krav afhængigt af grøntsag
Til afprøvningen har vi udvalgt og designet otte forskellige blandinger. Udover vinterfasthed har vi blandt andet også haft fokus på at skabe god konkurrence mod ukrudt. Drømmescenariet er at finde blandinger, der også kan benyttes i økologisk produktion.

Korsblomstrede er uønskede
Fem af de otte blandinger indeholder ikke rædikker eller andre korsblomstrede arter. De fleste grøntsagsavlere undgår helst korsblomstrede arter i efterafgrøderne. Dette er dels for at undgå værtsplanter for et utal af skadedyr og sygdomme, der kan angribe kålafgrøder. Desuden er korsblomstrede arter ikke vært for mykorrhiza svampe. Særligt før dyrkning af løg og porrer er opbygning af mykorrhiza populationen vigtig for at give de to arter en god start. Havre og honningurt er populære afterafgrøder før dyrkning af løg eller porre.

Blandinger
Følgende færdigblandinger med kvæstoffikserende arter indgår i afprøvningen.

  • FRDK CarbonFarm 2021 med olieræddike, foderradis, honningurt, boghvede, oliehør, fodervikke, ungarsk vikke, blodkløver, alexandrinerkløver og seradel.
  • FRDK Kvælstoffabrikken med honningurt, olieræddike vintervikke og blodkløver
  • PHP Maisstruktur med honningurt, persisk kløver, vinter turnips, hvidkløver, blodkløver, sandhavre, olieræddike, fodervikke, raps, solsikke, sorgum og blå bitter lupin
  • PHP Bodengare med honningurt, persisk kløver, alexadrinerkløver, fodervikke, forderært, sorgum, hestbønne og blå bitter lupin

Til afprøvningen har vi desuden lavet følgende fire blandinger

  • Alternativ Kvælstoffabrik (uden olieræddike) med honningurt, oliehør, ungarsk vikke og blodkløver
  • God vinterdækning” med sandhavre og Arkta ærter
  • “Til sen såning” med klinte og vintervikke
  • MFO blanding med grønrug og honningurt

Fremvisning til efteråret
De bliver spændende at følge og sammeligne de meget forskellige bladinger. Vi vil invitere til fremvisning i parcellerne sidst i oktober eller i november.

Afprøvningen er støttet af Produktionsafgiftsfonden for frugt og gartneriprodukter.

Opsamlede erfaringer vil kunne findes på denne side ved Hortiadvice

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.