Ugens efterafgrøde: Honningurt

Honningurt er en af de mest populære efterafgrødearter. Årets gode nyhed på efterafgrødemarkedet er, at produktionen af honningurt nu er kommet op, så prisen i denne sæson næsten er halveret i forhold til sidste. sæson.
Honningurt udsået i FRDK testparceller af Henrik Bøje, Odsherred . Foto 29. september 2021

Frem til næste deadline i shopFRDK vil vi hver uge præsentere en efterafgrødeart. Husk at få bestilt frø i shopFRDK før d. 10. juni. Så er du sikker på, at få dine frø leveret i god tid før høst.

Fyld mere honningurt i MFO blandinger
Næstefter olieræddike er honningurt den mest brugte efterafgrødeart. Den indgår i langt de fleste blandinger fra shopFRK. Den udgør 10% af vægten i de udbredte 90/10 MFO efterafgrødeblandinger, der ofte bruges på lovpligtige efterafgrødearealer. Ofte fylder honningurt alt for lidt i forhold til olieræddike. Med den gode pris, vi ser nu, kan jeg kun opfordre til at købe ekstra honningurt. Så kan du give bedre balance i din 90/10 blanding.

Egenskaber ved honningurt

  • Honningurt kommer tidligt i blomst både ved såning før og efter høst men også i forårs- blomsterblandinger f.eks. udsået som MFO blomsterbrak eller MFO bestøverbrak.
  • Honningurt blomstrer over en lang periode og producerer mange frø. Den tiltrækker masser af insekter og er derfor en god plante for markens fugleliv.
  • Honningurt har pælerod med mange små rødder, der er gode til at forbedre den øverste del af jordprofilen i specielt lerjorde. Honningurt kan vokse hurtigt og udvikler en stor biomasse, hvis der er kvælstof til rådighed i jorden, eller hvis den samdyrkes med kvælstoffikserende arter som f.eks. fodervikke.
  • Honnningurt er god til at lave symbiose med Mykorrhiza og kan frigive både fosfor og kalium til den følgende afgrøde.
  • Honningurt er ikke vinterfast. De døde stængler bliver sorte, hvilket er en fordel om foråret, da en sort overflade varmer hurtigere op end en grøn eller brun overflade.
Udsæd, kg frø pr.ha6-10 kg i renbestand og 2-3 kg i blandinger
Sådybde1-1,5 cm
SåtidFør eller efter høst og om foråret i blomsterblandinger
C/N forholdMellem
FoderNej
SelvfordragelighedOK år efter år i samme mark

Se flere karakterer for honingurt og for andre arter i vores liste med efterafgrødearter.

Med eller uden coating
ShopFRDK sælger mest honningurt med coating (MS=Mantelsaat). Coating sikrer en god etablering. Honningurt kan spire fra overfladen; men ved såning før høst bør ubetinget vælges frø, der er coatede.

De sidste år har vi i shopFRDK også solgt nøgne frø uden coating. Honningurt er et lille let frø; men er såteknikken i orden, så har vi set stor succes med såning og etablering af de nøgne frø, når de sås i blandinger med andre arter. For at sikre en stor fremspiring er det vigtigt at så honningurt meget øverligt.

Køb i shopFRDK

Husk bestilling senest d. 10. juni for levering i god tid før høst.

Honningurt i renbestand ved FRDK demo hos Martin Krokstrop. Foto 5. september 2018.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.