Gyllekørsel og direkte såning af rapsen klares i én arbejdsgang

Maskinstationen Henriks Maskinservice ved Aars sår raps direkte og kører gylle i én og samme arbejdsgang. Det har indehaver Henrik Hosbond Pedersen gjort i mere end ti år. Han startede med en maskine, han selv byggede.
Rapsen her er etableret direkte og har fået placeret gylle i en arbejdsgang. Der var vårbyg i marken før rapsen.

» Jeg er jo nok lidt af en nørd«

Ordene kommer fra Henrik Hosbond Pedersen, der driver maskinstationen Henriks Markservice ved Aars i Himmerland.

Når han kører rundt på markerne hos kunderne i området fra Aalborg sydover mod Hobro og vestpå mod Løgstør, så spekulerer han. Og får ideer.

Han har drevet maskinstationen i snart 20 år, og han er lidt af en opfinder. Med en uddannelse som klejnsmed og en del af landbrugsuddannelsen bag sig, er han godt rustet til selv at føre de ideer ud i livet.

Sådan gik det til, at han tilbage i 2010 byggede en såmaskine bag på en gyllenedfælder, så han kunne nedfælde og placere gylle til raps og så direkte i én og samme arbejdsgang.

– Der var kommet restriktioner på N-kvoten, så vi skulle finde en måde at udnytte det bedre. Jeg har altid haft den grundtanke, at landmanden skal have mest muligt ud af hver hektar, forklarer han om baggrunden for at bygge maskinen.


Direkte såning og gylleplacering på 1.200 hektar
Marken nedvisnes, inden nedfælder og såmaskine køres på. Såmaskinen har en tand, der løsner i 20 til 30 centimeters dybde, og midt på tanden er der monteret en form for gyllesliske, hvor gyllen skydes ud i jorden, så den ikke kommer for langt ned i jorden, hvor planten ikke kan få fat i den. Arbejdshastigheden er otte eller ni kilometer i timen.

Den første maskine er solgt, og i dag kører Henrik Hosbond Pedersen med en anden maskine, han selv byggede, og han har købt en ny fabrikslavet Horsch Evo 12CS.

– Vi sår 1.200 hektar raps hvert år på den måde, siger han.

– Der fandtes ikke sådan en maskine på markedet, da jeg startede, og Horsch har ladet sig inspirere af min maskine, fortæller han.

På samme måde, som der placeres gylle til raps, kan han også placere gylle til majs med en anden nedfælder, som han også selv har bygget om til opgaven. Her kommer majssåmaskinen dog bagefter i en anden arbejdsgang.

Der er en sliske på tanden, hvorfra gyllen skydes ud ti centimeter under frøet.
Henrik Hosbond Pedersen har selv bygget såmaskinen, der sættes på nedfælderen, så der kan nedfældes og placeres gylle og sås raps direkte i en og samme arbejdsgang.


Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.