FRDK tager pløjefri dyrkning til Axelborg

En arbejdsgruppe i FRDK har for nylig været til møde med Landbrug & Fødevarer for at fortælle om de mange fordele ved pløjefri dyrkning og CA i forhold til klima, miljø og biodiversitet.
FRDK på Axelborg 2023
For nylig var en arbejdsgruppe bestående af Kaare Larsen, Henrik Terp og Leo Bajlum til møde om pløjefri dyrkning på Axelborg med L&F.

Pløjefri landmænd oplever, at de sparer tid og omkostninger, når de går over til pløjefri dyrkning, og de får en sundere jord, der er bedre til at modstå for eksempel både tørke og oversvømmelse.

De oplever helt sikkert også den øgede biodiversitet. Både i og ovenpå jorden og i luften over markerne.

Men, der sker også mange andre ting i jorden. Ting, man måske ikke lige oplever.

Jorden bliver bedre til at holde på næringsstoffer og klimagasser. Det viser udenlandske forskning.

Alle de fordele var en arbejdsgruppe bestående af formand Henrik Terp, næstformand Kaare Larsen, bestyrelsesmedlem og planteavlskonsulent Leo Bajlum taget en tur til Axelborg for at fortælle formand Søren Søndergaard og viceformand Thor Gunnar Kofoed.


CA og pløjefri dyrkning skal være værktøj til CO2-reduktion
Formålet med mødet var at tilskynde L&F til at medtage pløjefri dyrkning og conservation agriculture som virkemidler til at nedbringe landbrugets udledning af klimagasser, herunder CO2 og lattergas.

– I udlandet, blandt andet i EU, er man enige om, at vi skal nedbringe udledningen med reduceret jordbearbejdning, og det er da klart, at vi også skal gribe den lavthængende frugt i Danmark, siger formand Henrik Terp om baggrunden for mødet.

FRDK håber, at landmænd, der kører reduceret jordbearbejdning, for fordele af systemet i forhold til den kommende CO2-afgift.

– Næste skridt er at forsøge at få lov at præsentere vores dyrkningssystemer for andre aktører, for eksempel Michael Svarer-udvalget og politikere, fortæller Henrik Terp.

Del denne artikel

RELATEREDE ARTIKLER

frdk logo
Nyhedsbrev

Gå ikke glip af noget!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.